Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersApps en gadgetsBYOD: laat duizend bloemen bloeien …

Apps en gadgets

BYOD: laat duizend bloemen bloeien …

Door: Marianne Sturman

Bring your own, afgekort tot BYO, is bekend uit de horeca wat zoveel betekent dat je je eigen drank mee kan nemen. Steeds vaker zie je deze term op de werkvloer voorbijkomen, dan is de betekenis echter ietsjes anders… Vaak met de D van devices toegevoegd, zodat het onomstotelijk duidelijk is dat je niet die lekkere fles meeneemt naar kantoor, maar je eigen ICT-attributen.

‘Vroeger’ bestond je eerste werkdag bij een nieuwe werkgever uit het ophalen van je laptop en mobiele telefoon van de zaak. De keus was al voor je gemaakt en dus liep je met dezelfde apparatuur rond als alle collega’s. De laatste jaren is er, zeker bij grotere bedrijven, enige keuzevrijheid bijgekomen en kun je kiezen uit een aantal modellen. Langzaam maar zeker wordt het nu gebruikelijk dat de werkgever niet langer voorziet in laptop en telefoon, maar dat de werknemer zijn eigen apparaten gebruikt.

Dat is niet bedoeld als weer een slimme manier om te bezuinigen. Het komt juist tegemoet aan de wensen van de werknemers. Waren een telefoon en laptop van de baas voorheen nog een vorm van status – en bovendien veelal van betere kwaliteit – en was je er maar wat blij mee, tegenwoordig wordt het eerder gezien als ballast.

Verlengstuk
BYOD is een logisch gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen in het algemeen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het bijzonder. Dat maakt BYOD ook zo interessant. Digitaal verbonden zijn, is steeds belangrijker; de smartphone is een verlengstuk van jezelf geworden. Logisch dat iedereen daarom ook een eigen persoonlijke voorkeur ontwikkelt voor een type apparaat. En waarom zou je in een tijd waar werk en prive door elkaar heen lopen nog langer met twee toestellen – een voor privédoeleinden en de ander voor zakelijk gebruik – rondlopen? Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is dit op z’n minst niet wenselijk te noemen.

Meerdere petten

Ook de arbeidsmarkt maakt in sneltreinvaart de nodige ontwikkelingen door. Steeds vaker werken mensen niet langer voor één baas, maar voor meerdere werkgevers. Of houden er een kleinere vaste deeltijdbaan op na om daarnaast bij te klussen in hun eigen webshop of adviesbureau. En deze mensen willen niet met rondlopen met een hele batterij aan telefoons of laptops.

Nieuwe beveiligingsvormen
Met BYOD hoeven ICT-afdelingen van organisaties zich niet langer te verdiepen in welke laptops en telefoons in het aanbod op te nemen. Wel brengt dit een nieuwe uitdaging met zich mee op het gebied van beveiliging. De ICT-omgeving moet zo worden ingericht dat toegang en beveiliging niet op het apparaat zelf is geregeld, maar in het netwerk. Ik verwacht dan ook dat alleen de applicaties die te maken hebben met het primaire proces zullen worden opgelegd door het bedrijf. Overige software applicaties waar mensen mee werken, zoals collaboration tools om te communiceren en samenwerken, zullen door medewerkers zelf worden bepaald. Een vorm van toenemende vrijheid en flexibiliteit die het waard is om een flesje voor open te trekken..

Marianne Sturman is oprichter van Moneypenny en Cloudworkers. Wie Moneypenny zegt, zegt Het Nieuwe Werken. Sinds de start in 2000 is Moneypenny uitgegroeid van een pionier in flexibel werken tot een vooraanstaand expert binnen het brede werkveld van Het Nieuwe Werken. Sinds 2011 is ook Cloudworkers een feit. Daar waar Moneypenny uitsluitend ervaren professionals matcht aan bedrijven, richt Cloudworkers zich juist op studenten met nauwelijks tot geen relevante werkervaring.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: