Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementBlijven ontwikkelen tijdens veranderingen voorkomt stress

Cultuurverandering en management

Blijven ontwikkelen tijdens veranderingen voorkomt stress

Zit uw organisatie midden in een traject van veranderingen? Bied uw medewerker dan genoeg leer- en ontwikkelmogelijkheden aan. Dat vermindert stress. > Lees verder

Veranderingen in het dagelijkse werk en de organisatie kunnen zorgen voor stress en zelfs voor burn-outs bij werknemers. Bovendien vermindert het de vitaliteit, in al zijn aspect. Maar wanneer werknemers in turbulente tijden voldoende leer- en ontwikkelingsmogelijkheden aangereikt krijgen van hun werkgever, levert dat minder stress op.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Irina Nokolova van de Open Universiteit, die de relaties . Ze onderzocht de relaties tussen herstructurering, leren op de werkplek en welzijn.

Stimulans
Nikolova stelde vast dat herstructurering binnen de organisatie twee effecten heeft: het is een stimulans om te leren, maar kan ook leiden – in elk geval op korte termijn – tot stress, emotionele uitputting en verminderde vitaliteit.

Tegelijkertijd bleek dat werknemers die op hun werk ondersteund worden om te leren en de kans krijgen om te reflecteren en te experimenteren minder last hebben van de negatieve effecten.

Verandercultuur
In tijden van veranderingen kunnen medewerkers onzeker worden over de inhoud van hun toekomstige job. Ze kunnen bijvoorbeeld vrezen dat ze bepaalde waardevolle aspecten van hun werk kwijtraken. Het is ook mogelijk dat ze hun capaciteiten om efficiënt hun job uit te voeren ter discussie stellen. Het ideale moment voor talent management is dan ook tijdens reorganisaties.

Tip voor werkgevers
Nikolova pleit er dan ook voor dat werkgevers zorgen voor een faciliterend leerklimaat om het leren op de werkvloer – het verwerven van nieuwe competenties – te stimuleren. In tijden van herstructurering zouden organisaties vooral moeten investeren in het faciliteren van het leren. Dat wil zeggen dat ze ondersteuning bieden en waardering tonen als medewerkers zichzelf bijscholen.

Het leren op het werk en de ondersteuning daarvan door werkgevers maakt werknemers namelijk weerbaarder en maakt ze beter bestand tegen de negatieve effecten van herstructureringen.

(Born:Over Personeelsplanning)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: