Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeienBiedt Het Nieuwe Werken kansen of juist bedreigingen?

Binden en boeien

Biedt Het Nieuwe Werken kansen of juist bedreigingen?

Door: Mariken van de Loo, L'eau'Z

Binnen teams worstelen zowel leidinggevenden als medewerkers regelmatig met de implementatie van Het Nieuwe Werken. Wat werkt wel en wat niet? > Lees verder

Het Nieuwe Werken blijft de gemoederen bezig houden. Bij het grote Yahoo is het zelfs onlangs afgeschaft, omdat het ten koste zou gaan van de moraal op de werkvloer. Binnen teams worstelen zowel leidinggevenden als medewerkers regelmatig met de implementatie van het gedachtengoed. Wat werkt wel en wat niet?

Het Nieuwe Werken biedt in deze tijd zeker een verrijking in de manier van werken voor teams maar er zijn ook zaken waarmee rekening moet worden gehouden wil het succesvol zijn.

Bricks en bites
Op ‘bricks’-niveau hebben vele kantoren een enorme facelift gekregen en wordt er gewerkt in een mooie kantoortuin zonder eigen werkplek. Door er vervolgens op ‘bites’-gebied veel technologische ontwikkelingen in te zetten, kan efficiënt plaats- en tijdonafhankelijk worden gewerkt. Buiten dat de ‘bricks en bites’ menig Facilitair en ICT-manager kopzorgen bezorgt, zijn het vooral de managers op de werkvloer die tegen veel praktische problemen aanlopen.

Op één lijn
Het kost meer moeite om het team bij elkaar en op één lijn te houden. Teams zitten niet altijd fysiek bij elkaar, laat staan dat ze allemaal op dezelfde tijden op kantoor aanwezig zijn. Met als effect dat de saamhorigheid en daarmee het teamresultaat eronder lijdt. Verreweg de meeste managers die op afstand moeten gaan managen, trekken de teugels strakker aan, omdat ze geen grip meer voelen. Maar dat gaat ten koste van de zelfsturing van medewerkers. Hoe voorkom je dat?

HNW heeft veel organisaties verbeteringen gebracht
Met de huidige technologische mogelijkheden kan iedere kenniswerker plaats- en tijdonafhankelijk werken. Dat helpt bij een efficiëntere planning van ons werk; denk aan de tijdwinst door overleggen digitaal te laten plaatsvinden en de mogelijkheid om te werken wanneer dat het beste bij de privéomstandigheden van medewerkers past. En zij die toch al niet zo dol waren op de dagelijkse file, kunnen deze nu makkelijker omzeilen!

HNW vraagt echter een duidelijke verandering in de aansturing: van afrekenen op aanwezigheid en input, naar afrekenen naar geleverde prestaties, output dus. Om misverstanden over de verwachtingen te voorkomen, dient het werk duidelijker omschreven te worden in kwantificeerbare doelen, opbrengsten en andere indicatoren, Zo kan men achteraf meten of de medewerker en het team succesvol bijdraagt. Sturen op output geeft veel vrijheid, waarbij de verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers stijgt, mits de leidinggevende deze vrijheden in goede banen weet te leiden.

Wanneer we de feiten over HNW op een rij zetten, zien we het volgende:

HNW biedt teams de mogelijkheid van nieuwe dynamiek
Omdat de verschillende rollen van de medewerkers in het teamproces duidelijker moeten worden, zijn vrijheden deels toegenomen en afhankelijkheden deels vergroot. We delen méér kennis met elkaar dan voorheen, maar minder ‘live’. Vooral digitaal of telefonisch. Samen fysiek de klus klaren, zoals veel mensen teamwork nog zien, is bij kenniswerkers geen vereiste. Op de werkvloer van bijvoorbeeld een productiebedrijf is dat nog geheel anders. Daar werken teams lang in dezelfde samenstelling, terwijl er nu door HNW veel tijdelijke teams ontstaan. Ze worden opgesteld om een klant te bedienen of een project uit te voeren en niet meer alleen rondom de producten of diensten. Om succesvol te kunnen zijn, moeten teamleden goed kunnen samenwerken, óók op afstand!

HNW stelt teams voor uitdagingen
Het tijd- en plaats onafhankelijk werken gaat, zoals gezegd, ten koste van het fysieke samenwerken en daardoor soms ook ten koste van het teamgevoel. Om dat te voorkomen is het van belang dat extra aandacht wordt besteed aan specifieke (team)vaardigheden. Bij teams waar collega’s dezelfde werkzaamheden verrichten, is men meestal niet afhankelijk van elkaar. In andersoortige teams kan een medewerker zijn werk niet verrichten zonder input van de ander.

Beide soorten teams hebben bij HNW extra aandacht nodig om de saamhorigheid en daarmee het teamrendement te verbeteren: de eerste groep behoeft extra aandacht voor het creëren en behouden van het groepsgevoel. Cruciaal voor de saamhorigheid is daarbij dat men het gezamenlijke doel kent en samen werkt naar dat resultaat. Bij het tweede soort team is vooral optimale onderlinge communicatie van zeer groot belang.

HNW biedt medewerkers in teams nieuwe kansen
Door de veranderingen zijn zowel  leidinggevenden als medewerkers zoekende naar de nieuwe status quo. Daarbij is het belangrijk met elkaar het gesprek aan te gaan en samen te zoeken naar werkbare oplossingen. HNW is een werkfilosofie die vaak vanuit de top van de organisatie is uitgerold. Aan het team de kans om daar zelf de goede werkbare vorm aan te geven. HNW is immers geen keurslijf, ze biedt door al haar vrijheden een minder vaste structuur.

HNW vraagt afstemming
Teamleden hoeven niet meer hele dagen ‘live’ bij elkaar te zitten om productief te zijn. Wanneer zij wèl bijeen zijn, zijn er twee ingrediënten van onmisbaar belang: ten eerste voldoende helderheid over de gezamenlijke missie. Dat geeft een team een boost aan het ‘wij-gevoel’. Daarnaast dient de kennisoverdracht goed te zijn, zowel binnen als buiten formele contactmomenten. Dat vraagt een andere voorbereiding van overleggen dan voorheen, meer afstemming tussendoor én een gezamenlijke locatie waar medewerkers te allen tijde kennis kunnen opzoeken, denk aan een plaats op het intranet of een goed werkende CRM bijvoorbeeld.

HNW vraagt van managers de “kunst van het loslaten”
Een goede manager kent de kwaliteiten van zijn mensen en hun toegevoegde waarde aan het teamresultaat. Dit is zijn uitgangspositie. Ten tweede kijkt de leidinggevende naar de eigen verantwoordelijken en de grenzen aan de vrijheid van de teamleden. Wanneer de manager nieuwe werkmethoden durft uit te proberen en daarbij vooral zijn team laat meedenken en participeren, zal positief verrast worden. Het draagt ook bij aan een sterker teamgevoel wanneer zij met praktische oplossingen kunnen komen voor de problemen die ervaren worden.

Na de eerste fase van “trail-and-error” ontstaat een ideale balans voor de teamleden. Echter; een nieuw bereikt evenwicht is niet voor eeuwig. Blijf daarom alert en pas de samenstelling van het team of de werkmethoden aan wanneer het teamrendement achteruit gaat. Negeer de impuls om strakker te gaan managen. Goede afspraken aan de voorkant leveren aan de achterkant vaak schitterende resultaten op. Er ontstaat meer kennis en kunde in een team met professionals wanneer zij de ruimte krijgen om te groeien!

Hoe gaat u binnen uw team om met Het Nieuwe Werken? Wat maakt het succesvol of misschien juist wel een drama? Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van de zoektocht naar de optimale samenwerking, de balans tussen vrijheid en samenzijn; eigen verantwoordelijkheid en teambelang.

Bron:  Mariken van de Loo, L’eau’Z


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: