Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondBevlogen medewerkers leveren meer op

Achtergrond

Bevlogen medewerkers leveren meer op

Bevlogen medewerkers zijn uit zichzelf goed gemotiveerd voor hun werk. Dus zijn ze ongemerkt productiever, stelt consultant Peter Dona. Dona werkt momenteel aan zijn proefschrift over de meetbaarheid van duurzame inzetbaarheid.

Dat bevlogen medewerkers productiever zijn, minder verzuimen en meer klanttevredenheid realiseren is volgens hem al jaren geleden onderzocht en beschreven. “Maar het is opvallend dat zo weinig organisaties iets met die kennis doen”, zegt hij. Hij denkt dat er met bevlogenheid zo weinig wordt gedaan vanwege het verkeerde beeld dat men ervan heeft: het wordt vaak gezien als wat zweverig, niet grijpbaar. “Maar het is allesbehalve zweverig, het is juist heel concreet. Er zijn tools die precies in kaart brengen wat een medewerker motiveert, waar zijn passie en gedrevenheid zit en wat voor effect dat heeft op zijn presteren.”

Kijken naar de feiten
Wanneer HR werkvermogen en bevlogenheid meet, leidt dat tot harde gegevens rondom presteren en productiviteit van medewerkers. “Als bedrijven zeggen dat ze duurzame inzetbaarheid, gezondheid en vitaliteit niet hard kunnen maken, dan is dat niet juist. En voor HR-adviseurs ligt daar ook de toekomst: bij het kunnen beoordelen of de toegevoegde waarde van de medewerker rendement oplevert.”

Uit HR-analytics kan de organisatie deze harde rendementscijfers halen. Dona: “Begin met het fundament, de basis en los het verzuimprobleem op. Je kan als HR business cases opstellen en de kosten en opbrengsten in kaart brengen. Je moet dus ook kijken naar wat jouw interventies opleveren. Interventies die gaan over bevlogenheid en werkvermogen zijn bewezen effectief.

En dat geldt ook voor bijna alle positief gerichte gedragsinterventies, dus interventies die komen vanuit de positieve psychologie. Do Something Different, een van oorsprong Brits programma, is daar een voorbeeld van. Dit is gericht op gedragsverandering bij leefstijl en daarvan is aangetoond dat het werkt.” Heeft een organisatie niet genoeg data of kan het zelf de berekeningen niet maken, dan zijn de gegevens vaak wel te vinden bij een derde partij, zoals een arbodienst of verzekeraar.

Ken uw getallen
Zodra de organisatie het verzuimprobleem in kaart heeft gebracht is het zaak mensen weerbaarder te maken. Hierbij kan HR-analytics het nodige inzicht geven door te werken met parameters en kengetallen. De vitale werknemer is bijvoorbeeld een parameter, maar ook de bekwame werknemer, de veerkrachtige werknemer en de wendbare werknemer. Onder elk van deze parameters kun je kengetallen hangen.

Onder de vitale werknemer zijn dat bijvoorbeeld werkvermogen en ziekteverzuim. Volgens Dona kan een organisatie al veel bereiken door bij elk van de 4 parameters te werken met 2 kengetallen, dus 8 kengetallen in totaal. “Het is niet te ingewikkeld en als je deze 8 kengetallen gebruikt om in samenhang te kijken, dus ze aan elkaar koppelt, dan zie je vanzelf zaken die je kunt verbeteren. Elke HR-manager zou dit moeten kunnen. HR-analytics hoeft niet meteen heel complex te zijn.”

(Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid )


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: