Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners

Binden en boeien

Betrokkenheid

Door: Henny van Egmond

In veel projecten rond Het Nieuwe Werken gaat het uiteindelijk fout. Resultaten worden niet behaald, productiviteit stijgt niet, de dienstverlening gaat soms achteruit en van de samenhang in de organisaties is vaak weinig meer over. Vaak blijkt dat de betrokkenheid van de medewerkers een probleem is. > Lees verder

Als niet betrokken medewerkers in één keer alle vrijheid krijgen om hun werk in te richten zoals zij willen, is de kans groot dat het fout gaat. Gelukkig kan een organisatie veel doen om de betrokkenheid te vergroten.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup doet al sinds het eind van de jaren ‘90 onderzoek naar engagement. Inmiddels hebben meer dan 25 miljoen medewerkers in 195 landen het onderzoek ingevuld.? Wereldwijd ligt de betrokkenheid gemiddeld op 24 procent: drie van de vier (!) medewerkers zijn niet betrokken bij de organisatie, een enorm risico dus.

Betrokkenheid in vier stappen
Het creëren van betrokkenheid gebeurt door vier stappen te doorlopen. Je kunt pas verder met de tweede stap als je de eerste hebt ingevuld.?De eerste stap betreft twee thema’s en is eigenlijk heel basaal. Het gaat er om dat een medewerker weet wat van hem wordt verwacht op werk en of hij de juiste materialen en uitrusting krijgt om de werkzaamheden goed te verrichten. In mijn overtuiging gaat het hier al fout in de meeste organisaties: er zijn vaak geen heldere verwachtingen of resultaten afgesproken. En faciliteiten als ICT worden vooral als kostenpost gezien. Flexplekken worden ingevoerd met als belangrijkste doel te besparen op huisvestingskosten.

Levert de eerste stap geen probleem op, dan gaat het vaak fout bij de volgende stap. Daar gaat het om de vraag of een medewerker zijn talenten kan gebruiken, daarvoor waardering krijgt (ook en vooral van zijn leidinggevende) en in zijn ontwikkeling wordt gestimuleerd. In veel Nederlandse organisaties zijn we helemaal niet gewend om complimentjes uit te delen. We doen toch gewoon ons werk?!

In de derde stap gaat het over de vraag of je echt erbij hoort, of er naar je geluisterd wordt, of je verbonden bent met de missie van de organisatie en of er werkelijk op kwalitatief goed werk wordt gestuurd.?De laatste stap tenslotte gaat over de vraag of mensen zich echt kunnen ontwikkelen en kunnen groeien als mens en in hun werk.
Wat organisaties onvoldoende beseffen, is dat niet-betrokken medewerkers direct leiden tot een slechtere dienstverlening en lagere productiviteit.

Zo kan de bezuiniging op ICT of koffie nog wel eens onverwachte negatieve effecten hebben.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: