Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsBetrokken medewerkers presteren beter, maar burnout ligt op de loer

Nieuws

Betrokken medewerkers presteren beter, maar burnout ligt op de loer

Hoe meer betrokken de werknemers, hoe beter ze presteren en produceren. Er is één gevaar, deze gemotiveerde mensen met hart voor de zaak en passie in hun werk, zijn gevoeliger voor een burnout. Hoe hou je de balans?

Emma Seppala en Julia Moeller noemen het op Over Duurzame Inzetbaarheid slimme betrokkenheid. Ook zij laten de talrijke en inmiddels overbekende voordelen zien van betrokken en goed gemotiveerde medewerkers: betere prestaties, grotere veiligheid op het werk en meer talentbehoud.

Bevlogen medewerkers hebben zelf sterk het gevoel dat ze tijdens dat werk volledig tot hun recht komen, en nog sterker: opbloeien, het gevoel krijgen dat ze verder komen dan ze zelf ooit hadden kunnen denken. En dat terwijl zeven van de tien werknemers in de VS zich niet echt betrokken voelt bij zijn werk. De mensen die dat wel zijn, kunnen zich echt onderscheiden op het werk, vaak maken zij echt het verschil.

Schaduwkant

Maar er zit dus een belangrijke schaduwkant aan die betrokkenheid en bevlogenheid. Om dat duidelijk te maken, vertellen Seppala en Moeller in hun artikel ‘1 in 5 Highly Engaged Employees Is at Risk of Burnout’ over een studie van Yale naar de mate van betrokkenheid en burnout bij ruim duizend werknemers in de VS. Veertig procent voelde zich erg betrokken, gemotiveerd en bevlogen bij het werk dat ze deden en ze hadden weinig last van burnoutverschijnselen. Seppala en Moeller noemen ze de optimaal-betrokken mensen.

Betrokken burnouters

Een op elke vijf mensen in de onderzochte groep gaf aan dat ze ook erg betrokken, gemotiveerd en bevlogen waren bij hun werk. Maar deze mensen hadden wel veel last van burnoutverschijnselen. Ze vonden hun werk erg belangrijk, maar ze hadden veel last van werkgerelateerde stress en frustraties. De auteurs noemen ze betrokken burnouters. Ze leerden snel nieuwe vaardigheden aan en versterkten competenties nodig voor het werk, maar ze waren ook actief om zich heen aan het kijken naar ander werk. Bedrijven lopen het meeste risico dat deze mensen hun baan opzeggen. En dit zijn nou juist de meest getalenteerde, hardwerkende medewerkers die zo waardevol zijn, concluderen Seppala en Moeller. Deze mensen zetten dat stapje extra naar echt excellente prestaties.

Ondersteuning

Maar juist bij deze groep betrokken burnouters, die vaak het waardevolst zijn voor de organisatie en zelf tot de beste prestaties komen, is een genuanceerde aanpak nodig, betogen de onderzoekers. Eentje die ze bevlogen houdt, maar de burnout voorkomt. Seppala en Moeller vinden die aanpak door te kijken naar de verschillen in de uitnutting van de middelen die beide groepen tot hun beschikking staat. Een meerderheid van de bevlogen mensen in het onderzoek kreeg veel ondersteuning en waardering van het management, en ze konden vrij zelfstandig werken. Maar 64 procent van de betrokken burnouters had daarnaast veel last van de taakbelasting in hun werk, de bureaucratie, kon zich slecht concentreren en moest de aandacht over veel taken tegelijk verdelen. Onder de optimaal-betrokken mensen had maar 4 procent last van deze hindernissen.

De belasting die je ervaart

Seppala en Moeller zien in dit verschil in ervaren belasting een belangrijke aanwijzing hoe HR gemotiveerde en bevlogen mensen optimaal kan ondersteunen en behouden voor het werk en de organisatie. Geef ze voldoende middelen om te excelleren, maar laat ze ook voldoende bijkomen van de stress die deze uitmuntende prestaties onvermijdelijk veroorzaakt. Het gaat dan niet om zaken rond het werk, zoals bedrijfsfitness of een gezondheidscoach, betogen Seppala en Moeller. Niet onbelangrijk, maar om burnouts te vermijden moet je je concentreren op de stressoren op het werk zelf. Zoals onwillige collega’s, onbegrijpelijke procedures en stroperige regels.

Juiste balans

Het gaat om de juiste balans tussen werkbelasting en de middelen die nodig zijn om dat prestatieniveau te behalen. Hoe hoger de belasting, des te meer middelen nodig zijn om dat te bereiken en ook het niveau van de ondersteuning moet mee omhoog. Hiervoor moet HR in overleg met het lijnmanagement, om de stressoren die in de weg staan van excellente prestaties bij bevlogen mensen steeds goed in kaart te krijgen. En om ze vervolgens efficiënt op te ruimen. Aan de andere kant moeten de mensen die teveel op hun bordje hebben in verhouding tot hun herstelmogelijkheden worden ontlast.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: