Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeFacilityBetere akoestiek geeft 30 procent minder stress

Facility

Werken in de zon op de Universiteit van Gent. Foto: Twitter/Werend Brantegem

Betere akoestiek geeft 30 procent minder stress

Nieuw onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm laat zien dat het verbeteren van de akoestiek in een open kantooromgeving zorgt voor 30 procent minder afleiding en stress.

Uit ander internationaal onderzoek bleek al dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door afleiding. Er valt met maatregelen die de akoestiek verbeteren dus veel winst te behalen als het gaat om comfort en productiviteit op de werkvloer.

Test geluidsomgeving

Het onderzoek is uitgevoerd op twee verdiepingen van het stadskantoor van de gemeente Sundbyberg net buiten Stockholm. 151 Medewerkers namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd is op een zogeheten ‘cross-over design’. Op beide verdiepingen werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden.

Omstandigheden

Tijdens het onderzoek zijn de omstandigheden in het weekend – dus zonder dat medewerkers dat wisten – op de twee verdiepingen meerdere keren verwisseld. Dat zorgde ervoor dat de medewerkers op beide verdiepingen tegelijkertijd aan het werk waren in twee compleet verschillende akoestische omgevingen, afwisselend goed en slecht. Door deze onderzoeksopzet kon voor het eerst een situatie gecreëerd worden waarbij twee controlegroepen in een authentieke omgeving werken en niet in een lab-situatie. Zo wisten de onderzoekers zeker dat hun onderzoek uniek en betrouwbaar is.

Effect betere akoestiek

De belangrijkste effecten van betere akoestiek waren:

 • 30 procent minder verstoringen in het algemeen;
 • 29 procent minder verstoringen dichtbij;
 • 22 procent minder verstoringen op afstand;
 • 15 procent minder cognitieve stress.

(Lees het hele artikel op Facto)


 • Gerard Molenkamp

  Goed nieuws dat wetenschappelijk onderzoek nu bevestigt wat wij al jaren horen van deelnemers aan onze trainingen die in kantoortuinen werken: pratende en telefonerende collega’s om je heen leiden je enorm af van je werk, helemaal wanneer dit door een slechte akoestiek nog eens wordt versterkt. Met omgangsregels kun je er iets aan doen, maar dat effect is beperkt. Beter is het om de akoestiek te verbeteren. Dat werkt stress verlagend en productiviteit verhogend. Wat wil je nog meer?

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: