Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsBeoordelen werknemers moet met de tijd mee

Nieuws

Beoordelen werknemers moet met de tijd mee

De helft van de werkenden in ons land krijgt één keer per jaar een functionerings- of beoordelingsgesprek. Meestal een stressvolle gebeurtenis, vlak voor de feestdagen. Een op de vijf heeft echter nog nooit zo’n gesprek gehad. Hoe kan het beter?

10 procent van de werknemers  ziet liever dat beoordelen bij hun bedrijf een continu proces is. Ook vindt bijna 20 procent dat bij de beoordeling meer input van directe collega’s moet worden gebruikt. Vooral de jongere generaties tussen 18 en 30 jaar zouden dat graag zien.

Dat vindt ruim een kwart van de ondervraagden in onderzoek uitgevoerd door HR-consultancy Protime. Jongere werknemers zien graag dat de mening van collega’s daarbij belangrijker wordt.

Liever vooruitkijken dan naar afgelopen jaar

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Het beoordelingsgesprek is voor velen een stressvolle aangelegenheid. Dat krijg je als je maar één keer per jaar beoordeeld wordt en je dan op een lange periode moet terugkijken. Werknemers kijken liever vooruit en wensen meer aandacht voor ontwikkeling. Het wordt tijd om deze wensen te vervullen. Door de beoordeling in te richten als continu proces en vaak met medewerkers in gesprek te gaan, kun je in kleinere stappen bijsturen en verbeteren. Zo wordt er niets vergeten en kun je de ontwikkeling van medewerkers een boost geven. Een win-win voor werknemer en werkgever.”

Het Nieuwe Beoordelen

Continu beoordelen, misschien is het voor iedereen wel interessant en relevant. Maar wat houdt het eigenlijk in? Dat je steeds moet nadenken en praten over je eigen manier van werken en die van je collega’s? Niet als er een natuurlijk systeem in komt. Een methode om dat systeem erin te brengen zonder de jaarlijkse mijlpaal waar iedereen tegenaan hikt is Het Nieuwe Beoordelen (HNB). Het management bepaalt dan eenmaal per jaar de koers. Maar de manier waarop het wordt uitgevoerd laten ze over aan de professionals.

Dat kan bijvoorbeeld met een planningsgesprek, aan het begin van elk werkjaar. Tijdens het planningsgesprek vraagt de manager aan zijn medewerkers: ‘Dit zijn de doelstellingen van het team, de unit of de sector. Bespreken jullie nou onderling wie welke bijdrage levert aan het realiseren van de doelstelling en kijk hierbij ook naar wat je eigen sterke punten zijn.’

Betrokkenheid

Jacco van den Berg, auteur van het boek Het Nieuwe Beoordelen en grondlegger van de methode stipt de voordelen hiervan aan. “In plaats van het top-down te benaderen, bekijk je het veel meer bottom-up. Je vraagt wat mensen de komende twaalf maanden gaan doen, welke rollen zij gaan vervullen en welke projecten zij gaan uitvoeren, en of ze – waar mogelijk – daarbij rekening houden met werkplezier en de eigen sterke punten. Als mensen onderling kunnen bepalen wie wat wanneer doet om de doelstellingen te halen, is de betrokkenheid veel groter.”

Laat mensen hun ding doen. De manager bepaalt op de achtergrond de stip op de horizon en zorgt voor een klimaat waarin mensen kunnen leren en zich ontwikkelen. Van den Berg: “Daar waar mogelijk zet je als leidinggevende ook de coachpet op. Je houdt spiegeltjes voor en je stelt vragen om mensen te begeleiden.”

Feedback ophalen

Maar ook na zo’n gedeelde en gedragen planning komt er een moment waarop de vorderingen moeten worden vastgesteld. Van den Berg is het helemaal eens met de gedachte dat medewerkers dan zelf ook feedback gaan ophalen. “Vraag aan de mensen een top: ‘Wat doe ik hartstikke goed? Of geef eens een tip?’ Vraag aan klanten naar hun verwachtingen: ‘Heb ik die overtroffen? Zit ik op niveau?’

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: