Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeHRMBedrijfscultuur is grootste obstakel digitale transformatie

HRM

Bedrijfscultuur is grootste obstakel digitale transformatie

Als organisatie wil je mee in de digitale transformatie. Alleen zijn je mensen daar niet altijd klaar voor. Juist HR kan een leidende rol spelen om die culturele weerstand op de werkvloer te doorbreken. 

Dat blijkt uit een onderzoek door IDC onder 1469 HR-professionals en businessmanagers in veertien Europese landen. Het onderzoek werd gesponsord door Cornerstone OnDemand.

Geen steun van IT

Meer dan in andere Europese landen zeggen Nederlandse HR-professionals zich niet gesteund te voelen door IT. 48 procent van de respondenten is ontevreden met de oplossingen die beschikbaar zijn voor personeelsplanning.

Personeelsplanning

Volgens de onderzoekers van IDC is personeelsplanning het meest onderschatte onderdeel van de digitale transformatie. Vaardigheden en werkprofielen veranderen aanzienlijk door de digitale transformatie, en personeelsplanning zou daarom een belangrijk agendapunt voor investeringen in Human Capital Management moeten zijn, aldus IDC.

Behoud van talent

Een van de grote uitdagingen voor HR is het behoud van talentvolle medewerkers. Om hierin succesvoller te zijn, kan HR het onboardingtraject verbeteren, medewerkers meer betrekken bij de besluitvorming en prestatie georiënteerd belonen.

5 belangrijkste obstakels voor digitale transformatie

De top 5 hindernissen voor een verschuiving naar digitale bedrijfsprocessen zijn volgens de respondenten:

 • Culturele weerstand (37 %)
 • Verouderde IT-systemen (31 %)
 • Onvermogen om cruciaal talent te behouden (29 %)
 • Omscholing en talentontwikkeling niet mogelijk (27 %)
 • Ontbreken van financiële middelen (26 %)

Strategische rol HR

“Elk bedrijf bevindt zich in een ander stadium van digitale transformatie. Het is zowel spannend als ontmoedigend”, zegt Vincent Belliveau, executive vice-president en general manager van Cornerstone OnDemand EMEA. “HR heeft een fundamentele rol in de digitale transformatie – vooral gezien de talrijke barrières, die grotendeels met de werknemers te maken hebben. De verschuiving van HR naar een strategische rol in het bedrijf, betekent dat de werknemers worden ingezet de digitalisering tot een succes te maken, met als resultaat het vertrouwen van bedrijven een boost te geven.”

Nederlandse HRM’er krijgt minder vertrouwen

Lang niet iedereen gelooft dat HR in staat is om de sleutelrol bij de digitale transformatie goed te vervullen. In Europa gelooft 82 procent van de respondenten dat HR een belangrijke rol speelt bij de digitale transformatie. In Nederland is dat nog net geen driekwart (74%). Slechts 57 procent van de Nederlandse respondenten gelooft dat HR-medewerkers de bedrijfsstrategie goed begrijpen. Het Europese gemiddelde toont met 71 procent veel meer vertrouwen in HR.

HR is bron van frustratie

De Nederlandse businessleaders en HR-professionals zijn ook minder vaak positief over hun onderlinge relatie dan hun Europese collega’s. 64 procent zegt ‘wel een goede relatie te hebben’. Het Europese gemiddelde is 75 procent. Volgens 37 procent van de respondenten is HR een belangrijke bron van frustratie.

Management begrijpt HR niet

Omgekeerd weten businessleaders ook niet altijd wat HR nu eigenlijk betekent voor de organisatie. Slechts 50 procent van de Nederlandse respondenten denkt dat de business daadwerkelijk begrijpt hoe HR te werk gaat.

Het wederzijdse onbegrip is niet geheel onlogisch. Gemiddeld hebben businessmanagers en HR-medewerkers maar twee keer per jaar contact om de bedrijfsdoelstellingen te bespreken.

Bron: PWNet


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: