Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsAutomation is leuk, maar hoe krijg je je mensen mee?

Nieuws

de menselijke robot

Automation is leuk, maar hoe krijg je je mensen mee?

Automation zorgt in Nederland vooralsnog niet voor een sterke verhoging van de productiviteit. Dit zeggen de leidinggevenden (58%) en werknemers (61%), die zijn ondervraagd in een nieuw onderzoek naar de toepassing van automation door het Capgemini Research Institute.

De belangrijkste conclusie van het rapport, Upskilling your workforce for the age of the machine, is dat automation wel in zekere mate de productiviteit verhoogt, maar dat alleen passende bijscholing van werknemers het volledig potentieel van automation ontsluit.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd 800 leidinggevenden en 1.200 werknemers van ruim 400 organisaties ondervraagd. Hieruit komt naar voren dat ondernemingen met 50.000 of meer werknemers, die bijscholingsprogramma’s op brede schaal toepassen, jaarlijks zo’n $90 miljoen méér kunnen besparen dan bedrijven die hun werknemers (nog) niet bijscholen.

Hogere productiviteit
Toen de respondenten werd gevraagd naar de belangrijkste motivaties om automation-initiatieven te starten, antwoordde 37%  ‘het verbeteren van arbeidsproductiviteit’. Dit is de grootste drijfveer, na het verbeteren van kwaliteit (43%). Toch zegt 58% van de Nederlandse leidinggevenden dat automation de productiviteit in de organisatie nog niet heeft verbeterd. De werknemers zijn het hier grotendeels mee eens (61%). Deze percentages komen overigens overeen met het wereldwijde gemiddelde (respectievelijk 58% en 54%).

“Automation biedt belangrijke voordelen voor grote organisaties, maar alleen als de implementatie van technologie gepaard gaat met het opleiden van mensen”, zegt Claudia Crummenerl, Managing Director, People and Organization Practice bij Capgemini Invent. “Te veel grote bedrijven blijven achter bij het ontwikkelen van trainingsprogramma’s en, zoals uit dit onderzoek blijkt, realiseren ze als gevolg daarvan geen volledige productiviteitsvoordelen. Er mag geen twijfel bestaan dat automation het personeelsbestand en de bestaande functies zal veranderen, maar de cruciale factor is dat bedrijven sneller vooruitgang boeken om zichzelf en hun werknemers voor te bereiden op de voordelen van automation.”

Bijscholing ontsluit de voordelen van automation
Organisaties die inspanningen op gebied van automation combineren met bijscholing van hun personeel, zijn optimistischer over de impact van automation. In deze gevallen zeiden de meeste werknemers (52%) en een groot deel van de leidinggevenden (46%) dat automation de productiviteit verbetert. Ter vergelijking: bij organisaties die hun personeel niet volledig opleiden, zijn deze percentages 42% en 35%. Bovendien waren werknemers in organisaties die zich halverwege het bijscholingstraject bevonden, positiever dan in de eerste fase van bijscholing over:

 • Loopbaanontwikkeling (76% vs. 60%)
 • Het stimuleren van moreel (48% vs. 33%)
 • Het uitvoeren van nieuwe verantwoordelijkheden (57% vs. 46%)

Opleidingsinitiatieven voor personeel moeten nog tot wasdom komen
Ondanks de duidelijke voordelen van bijscholing, hebben maar weinig organisaties momenteel een volgroeid opleidingsinitiatief. Hoewel 91% van de ondervraagde bedrijven een opleidingsprogramma heeft opgezet of hier nog mee bezig is, lopen zij in andere zaken achter:

 • 35% moet nog beginnen met het opzetten van relevante infrastructuur en partnerschappen;
 • 73% is nog niet begonnen met een pilot;
 • Slechts 10% is begonnen met de uitrol over de gehele organisatie.

Ook werknemers staan kritisch tegenover sommige aspecten van bestaande bijscholings- en leerprogramma’s:

 • 61% vindt dat de programma’s hen niet hebben geholpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om het werk efficiënter te doen;
 • 54% gaf aan dat de programma’s geen vaardigheden bieden om meer inzetbaar te worden;

Toch zegt 62% van de respondenten dat de programma’s hen ‘hielpen om niet ontslagen te worden’. Ook geeft 54% aan dat de programma’s helpen om ‘zich te ontdoen van repetitieve activiteiten’.

Impact van automation op personeel vaak bijzaak

Het rapport stelt vast dat het analyseren van de impact van automation op werknemers een belangrijke overweging is waar veel organisaties mee worstelen. Toch geeft 70% van de Nederlandse leidinggevenden (tegenover 58% van leidinggevenden wereldwijd) toe dat de impact van automation op hun personeel gèèn belangrijke overweging is in hun visie en strategie. Bovendien communiceert iets minder dan de helft van de ondervraagde leidinggevenden in Nederland (49%) met werknemers over automation-initiatieven van de organisaties, het belang hiervan en de potentiële impact op het personeelsbestand.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: