Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementAnders werken? Zorg voor sociale infectie

Blogs

Anders werken? Zorg voor sociale infectie

‘Het management moet meer voorbeeldgedrag laten zien.’ Het is nog steeds een van de meest geuite voornemens na een tweedaagse op de hei. Managers hebben nog steeds het beeld dat hun gedrag bepalend is voor het gedrag in de organisatie. Helaas, zo simpel is het niet meer. Het gaat om sociale infectie zegt Jeroen Busscher.

De laatste twee decennia zijn wij van onze medewerkers totaal ander gedrag gaan vragen. Termen als ondernemerschap, verantwoordelijkheid, innovatie, co-creatie staan meer en meer centraal. Logisch want machines, computers en goedkope arbeidskrachten in verre landen doen immers het herhalende werk. Medewerkers moeten zorgen voor maatwerk, verbetering, samenwerking en vernieuwing. In wezen alles wat niet herhaalbaar is. Zelf nadenken is daarom cruciaal.

Nieuwe professional is autonomer

Die nieuwe ‘professionals’ zoals ik hedendaagse medewerkers noem, zijn veel autonomer, eigenwijzer en onafhankelijker dan traditionele medewerkers. Logisch dat zij zich veel minder aan de manager laten liggen. Deze moet faciliteren, af en toe een deurtje open zetten, maar zich verder vooral niet te veel met de professional bemoeien. Dan kan de hedendaagse werker het beste zijn of haar werk doen.

Daarom is dan ook niet de manager degene die het meeste invloed op het gedrag van de professional heeft, maar juist zijn collega. Als deze immers succesvol gedrag vertoont, is dat voor de professional interessant.

Sociale infectie bepalend in organisatie

Ook professionals willen nog steeds succesvol zijn. Daarvoor kijken zij meer en meer naar andere professionals. Niet het gedrag van de manager is daarom tegenwoordig bepalend voor welk gedrag zichtbaar wordt in de organisatie, maar sociale infectie.

Sociale infectie is succesvol gedrag dat door gelijken overgenomen wordt. Sociale infectie heeft een beslissende impact op de sfeer, mentaliteit en het gedrag binnen de organisatie. Sociale infectie is dan ook veel effectiever dan bemoeizuchtige leidinggevenden.

Gebruik leren maken van sociale infectie is een van de uitdagingen voor de manager van de komende eeuw.

Jeroen Busscher is dagvoorzitter van het congres Anders Werken op 15 november in Breukelen. Anders werken begint bij HR. Laat u die dag door diverse sprekers inspireren om het roer om te gooien.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: