Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsAnders werken door sturen op geluk

Blogs

Anders werken door sturen op geluk

De nieuwe generatie wil anders aangestuurd wordt:  niet meer van bovenaf. Maar hoe zet je als HR dit anders werken echt in gang?

Door Matthijs Kreugel van Incentro.

Gelukkige medewerkers leveren excellente resultaten en dan komt de rest vanzelf. Maar hoe zorg je voor meer geluk op de werkvloer? En hoe kan HR hier een rol in spelen? De nieuwe generatie vraagt een totaal andere manier van werken. HR moet minder in hokjes gaan denken.

Gelukkige medewerkers, dat klinkt mooi. Maar hoe bereik je dat?

De kern van onze manier van samenwerken is dat gelukkige medewerkers – ‘incentronauten’ – excellente resultaten opleveren. De rest ontstaat vanzelf; winst behalen is dus geen doel op zich. En gelukkige medewerkers krijg je vooral door vertrouwen te geven. We hebben geen procedures op papier vastgelegd, maar we werken met vuistregels. Bijvoorbeeld dat iedereen recht heeft op het maken van fouten. Of: beter achteraf vergiffenis vragen dan vooraf toestemming.

Vrijheid, blijheid dus? Is zelfsturing het toverwoord?

Vrijheid, blijheid; dat klinkt wel heel vrijblijvend. We sturen wel degelijk, maar dan op geluk. Zelfsturing is nooit ons doel geweest, maar alles wijst erop dat medewerkers die hun ei kwijt kunnen, zelf beslissingen kunnen nemen, happyer zijn. En daar past zelfsturing goed bij. De ondernemer Ricardo Semler heeft ons enorm geïnspireerd en een aantal punten hebben we van hem overgenomen. Zo kunnen onderdelen van Incentro – wat we cellen noemen – zelf hun salarissen bepalen en weet ieder wat de ander verdient. Waar het om gaat, is dat je niet alles weg moet managen. Die andere manier van werken, mensen kansen bieden hun droom uit te laten komen – bijvoorbeeld een vestiging starten in het buitenland – werkt voor ons.

Meer weten? Mathijs Kreugel spreekt op het congres Anders Werken op 15 november in Breukelen: congresanderswerken.nl

Dit artikel verscheen eerder op HRBase.nl.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: