Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementAnders werken begint van binnen

Achtergrond

Anders werken begint van binnen

Mensen worden niet vanzelf gemotiveerder door een flexibel ingericht kantoor. Ook voelen ze zich niet meer betrokken bij hun werkgever, en hun prestaties gaan hierdoor ook niet zomaar aanzienlijk omhoog. Dat ontdekte promovenda Christina Wessels van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in haar promotieonderzoek.

Steeds meer bedrijven richten hun werkruimte in volgens de principes van de ‘activity based workplace’. Er zijn dan stilteruimtes om geconcentreerd te werken, gemeenschappelijke ruimtes voor vergaderingen, en sociale ruimtes waar medewerkers informeel ideeën kunnen uitwisselen. Dat bespaart op de hoeveelheid kantoorruimte omdat niet iedereen meer een eigen bureau of eigen werkplek hoeft te hebben, denken veel werkgevers. Bovendien komt het werk makkelijker, beter en sneller af wanneer je het kunt doen in de ruimte die daar het meest voor geschikt is. Maar de onderzoeken over de effecten van deze manier van werken wijzen verschillende kanten op.

Geen effect?

Om meer inzicht te krijgen in de effecten van zulke herinrichtingen volgde Wessels daarom anderhalf jaar lang twee groepen van 112 werknemers op een groot kantoor. De ene groep werkte in de drie flexibele zones, de andere groep bleef op de oude manier werken. Toen ze beide groepen vroeg naar hun werkervaringen, vond bijna niemand dat er merkbare effecten waren. De geestelijke gezondheid, bevlogenheid in het werk en de productiviteit waren vrijwel gelijk gebleven.

Oude manier van werken

Nader onderzoek met interviews en paneldiscussies bij de groep die werkte in de activity based workplace liet zien waarom de nieuwe inrichting geen verschil had gemaakt. De drie zones werden niet gebruikt zoals ze bedoeld waren. Sterker nog, de meeste mensen waren zo snel mogelijk weer teruggegaan naar hun oude manier van werken met vaste werkplekken.

Diverse redenen

De groep was om verschillende redenen weer teruggevallen in die oude werkwijze. Sommigen zeiden dat hun takenpakket niet divers genoeg was om verschillende werkruimtes te gebruiken. Ze hadden die gewoon niet nodig. Anderen zeiden dat ze het steeds wisselen tussen werkplekken te omslachtig vonden. Ze wilden liever vasthouden aan hun vertrouwde manier van werken, en waren gesteld op het contact met de collega’s die naast ze zaten.

Het ging over ons, niet met ons

Uit de gesprekken bleek ook dat medewerkers het gevoel hadden dat ze niet genoeg betrokken waren bij de uitrol van de nieuwe manier van werken. Wessels raadt organisaties die willen werken volgens de principes van de ‘activity based workplace’ dan ook aan om veel meer rekening te houden met de wensen van de mensen zelf. Ook betere communicatie over het waarom en het hoe van de verandering is nodig om echt anders te gaan werken, zo stelt ze.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: