Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsAmbtenaren willen meer werken in zelfsturende teams

Nieuws

Ambtenaren willen meer werken in zelfsturende teams

Als er één werkplek is waar hierarchie nog centraal staat is het wel de overheid. Maar hoe lang nog? Steeds meer ambtenaren willen anders gaan werken. En dat moeten ze ook wel als ze van de participatiesamenleving een succes willen maken. Ruim zes van de tien ambtenaren vindt dat de overheid minder hiërarchisch moet gaan werken.

En daarvoor vindt ruim 60 procent dat werken in zelfsturende teams de meest geschikte manier van werken is. Ambtenaren blijken veel behoefte te hebben aan (meer) autonomie en invloed om hun werk bij een responsievere overheid goed te kunnen doen.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, uitgevoerd onder werkenden bij overheid, semioverheid en bedrijfsleven.

Zelfsturende teams

Overigens is het niet zo dat de overheid nog helemaal niet werkt met zelfsturende teams en nieuwe manieren van werken. Waar gemiddeld in Nederland ruim een op de vijf werknemers werkt bij een volledig of bijna geheel zelfsturende organisatie, bij de overheid is dat een op de zes (16%).

In de overheid komt zelfsturing relatief gezien het vaakst voor bij welzijnswerk, politie uitvoeringsorganisaties en het Rijk. De wens voor meer zelfsturing is dan het ook grootst bij gemeenten bij provincies.

Bureaucratie

Voor grotere uitrol van zelfsturende teams loopt de overheid tegen obstakels aan, zoals bureaucratie, bestuurders die te sterk gericht zijn op controle of hun eigen ego en een gebrek aan visie. En dat terwijl medewerkers van organisaties die al (grotendeels) zelfsturend werken, beduidend gelukkiger zijn in hun werk dan mensen die werken bij hiërarchische organisaties.

Terwijl degenen die werken in een hiërarchische organisatie hun werkgeluk een 6,7 geven, geeft tweederde van de medewerkers die zelfsturend werken zijn werkgeluk een 8, 9 of 10.

Lees meer over het onderzoek op Binnenlands Bestuur.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: