Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersOpleidingenAls de baanmatch goed is, investeren werkgevers wel in flexwerkers

Achtergrond

Als de baanmatch goed is, investeren werkgevers wel in flexwerkers

Werkgevers investeren minder in flexwerkers. Toch krijgen zij dezelfde kansen als vast personeel als de baanmatch goed is. > Lees verder

Werkgevers investeren minder in flexwerkers. Toch krijgen zij dezelfde kansen als vast personeel als de baanmatch goed is.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekers van de School of Economics in Utrecht, dat deze week verscheen in het rapport Dynamiek op de arbeidsmarkt: Focus op flexibilisering, een gezamenlijke uitgave van TNO en het CBS.

Scholing
In de scholing van tijdelijke medewerkers wordt minder geïnvesteerd dan van medewerkers in vaste dienst. Maar wanneer er bij tijdelijke medewerkers sprake is van een goede baanmatch, dan kunnen zij op dezelfde trainingskansen rekenen als hun vaste collega’s.

Productieve matches
In Nederland heeft 1 op de 5 medewerkers een flexibele arbeidsrelatie. Of u als werkgever dus investeert in uw tijdelijke medewerkers, hangt in grote mate af van de kwaliteit van de baanmatch. Dat laatste is volgens de onderzoekers onder andere gebaseerd op baantevredenheid, maar ook op verwachte duur van de aanstelling.

Werkgevers willen deze productieve matches – medewerkers – namelijk graag behouden voor de organisatie, onafhankelijk van het soort contract dat de medewerker heeft. Daarom investeren werkgevers dus evenveel in de training van tijdelijke medewerkers waar ze tevreden mee zijn, als in hun vaste medewerkers. Met die gedachte zijn de trainingsmogelijkheden dus een opstapje naar een vast contract.

Tijdelijke medewerkers
Voor tijdelijke medewerkers waar de baanmatch tussen werkgever en werkgever minder goed is, gelden die gelijke kansen op training echter niet. Naarmate de baanmatch minder goed wordt, investeren werkgevers zienderogen minder in deze flexkrachten, laat het onderzoek zien.

Niet investeren in tijdelijk personeel kan de Nederlandse kenniseconomie op lange termijn ernstige schade toebrengen, verklaarde hoogleraar Henk Volberda vorige week in het Financieele Dagblad. Het gebrek aan scholing zorgt bij deze groep op termijn voor een kwetsbare economische positie.

Invloed WWZ op trainingskansen
De onderzoekers noemen in hun bevindingen ook de invloed van de Wet werk en zekerheid (WWZ) op de trainingskansen van tijdelijke werknemer. Dat kan zowel de goede, als de foute kant op gaan. Aan de ene kant zal de nieuwe wet de positie van flexwerkers verslechteren omdat zij minder snel doorstromen naar een vast contract en de aanstellingsduur met de ketenregeling relatief korter wordt.

Tijdelijke medewerkers met een slechte baanmatch zullen daardoor vermoedelijk nog minder trainingsmogelijkheden worden aangeboden omdat het de werkgever nog minder rendement oplevert.

Positief effect
Aan de andere kant kan de WWZ ook een positief effect op de trainingskansen van flexwerkers, omdat door de kortere contractduur de dynamiek onder flexwerkers toeneemt. Als iemand met een tijdelijk contract op dat moment niet goed op zijn plek zit, zal hij eerder op zoek gaan naar een baan waar hij wel tot zijn recht komt en beide partijen tevreden zijn over de baanmatch.

Volgens de onderzoekers zou dit op de langere termijn kunnen zorgen voor betere matches tussen werkgevers en werknemers en zou dat de trainingskansen dus kunnen vergroten.

(Born:PW De Gids)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: