Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeienAdoptie, sleutelwoord van Het Nieuwe Werken

Achtergrond

Adoptie, sleutelwoord van Het Nieuwe Werken

Door: Michael Bachnoe van KPN

Zoals bekend kent Het Nieuwe Werken vele voordelen voor organisaties, zowel voor werkgevers als werknemers. Te denken is aan meer samenwerking, hogere productiviteit, minder kantoorruimte en een betere privé-werkbalans. Mits de zaken goed zijn geregeld natuurlijk. Vaak is daarbij een andere managementstijl noodzakelijk.

Hoe introduceert u HNW binnen uw organisatie? Wat zijn de kritische succesfactoren? Hoe enthousiasmeert u medewerkers? Deze vragen stelde ik aan Kees Froeling, Solutionmanager Duurzaam Werken bij Conclusion. Hij beschikt over specialistische kennis omtrent Het Nieuwe Werken op de gebieden HR, ICT en Facility. In 1996 zag Froeling bij KPN al de eerste vormen van HNW opkomen.

Hoe zorg ik dat HNW beklijft in mijn organisatie?

“Vaak hoor je dat een organisatie HNW implementeert, maar volgens mij kan dat niet. Het gaat om adoptie, waarbij je teams meeneemt in het maken van keuzes om het werk efficiënter en leuker te maken. Laat medewerkers zien wat de mogelijkheden zijn en hoe het voor hen het beste uitpakt, waarbij hun klant het uitgangspunt is. Het gaat immers om hun werk. Met de juiste faciliteiten en support van hun leidinggevende ga je met ze in gesprek hoe ze meer autonomie in hun werk kunnen krijgen. Dit verhoogt het werkgeluk en verbetert de dienstverlening. Je zult zien dat dat al veel gebeurt. Je kunt het woord “nieuw” van Het Nieuwe Werken wat mij betreft dan ook tussen haakjes zetten.”

Stel, ik wil dat doen, hoe maak ik een start en hoe organiseer ik het?
“Als je wilt dat medewerkers eigenaarschap en ondernemerschap tonen, zul je ze moeten laten meedenken over het nut en de noodzaak van de verandering. Formuleer duidelijk wat je wilt bereiken met HNW en betrek daar medewerkers vanuit de verschillende disciplines bij. Een klus die tijd kost, maar noodzakelijk is om tot adoptie te komen.”

Wat zijn de kritische succesfactoren van HNW?

 •  De formule: Tevredenheid = Resultaat – Verwachting, ofwel: schep reeële verwachtingen.
 •  Leiderschap en support van de directie: voorbeeldgedrag en vertrouwen.
 •  Een gedragen visie, duidelijke ambitie en doelstellingen.
 •  Een integrale aanpak (Mens, Plaats, Technologie).
 •  Een toegewijd HNW-team en programma.
 •  Zichtbaar, fysiek concreet maken (creëer een verandermonument).
 •  Omarm een passende werkcultuur (top down/ bottom-up).
 •  Communiceer, enthousiasmeer en betrek alle medewerkers.
 •  Goede kennis en ervaringsinfrastructuur: deel goede en slechte ervaringen en breng leerpunten in kaart.
 •  Vraag, geef en ontvang feedback op prestaties, gedrag en samenwerking.

 

Hoe zorg ik ervoor dat medewerkers HNW accepteren?
“Dwing medewerkers niet tot veranderingen, maar laat ze de eventuele verandering zelf mee ontwerpen. Laat ze bijvoorbeeld hun huidige werkweek kritisch bekijken en vraag wat anders kan om het leuker en efficiënter te maken. Wat hebben ze daarvoor nodig? En welke realistische ambitie hebben ze daarbij? Neem deze wensen serieus en stel samen een plan op. Je zult merken dat je stap voor stap naar HNW toe groeit.”

Welke fysieke werkomgeving past goed?
“Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Een werkomgeving is per organisatie, afdeling, functie en medewerker verschillend. Sommige medewerkers geven de voorkeur aan flexibele werkplekken, anderen juist aan vaste. Ik geloof absoluut niet in een one size fits all. Kijk naar wat je wilt bereiken en hoe de werkomgeving dat het best kunt faciliteren.”

Meten Adoptie, sleutelwoord van Het Nieuwe Werken

“Vooraf heb je gezamenlijk vastgesteld waarom je met HNW aan de slag wilt en wat je ermee wilt bereiken. Bepaal op basis hiervan logische meetpunten. Bepaalde resultaten kun je weergeven in harde getallen, terwijl andere resultaten alleen in de praktijk merkbaar en/of zichtbaar zullen zijn. Een betere samenwerking is bijvoorbeeld lastig uit te drukken in cijfers. Meet dergelijke resultaten met behulp van een online vragenlijst. Op die manier kun je alsnog analyseren hoe medewerkers over bepaalde zaken denken.”

In deze moderne samenleving is het belangrijk om medewerkers vrijheid te geven en ze op een door hen gewenste plaats en tijd te laten werken. Hopelijk helpen bovenstaande antwoorden bij het verwelkomen en introduceren van HNW binnen uw organisatie. Wilt u nog meer weten over HNW? Download dan de gratiswhitepaper vol praktische tips over Het Nieuwe Werken.

Concreet aan de slag?
De masterclass Het Nieuwe Werken biedt de nodige handvatten om daadwerkelijk aan de slag te gaan met Het Nieuwe Werken. In 5 masterclasses leert u, op verschillende inspirerende locaties, alles over de belangrijke aspecten van Het Nieuwe Werken: de fysieke omgeving, de ICT-wereld, de gevolgen op het gebied van cultuur en leiderschap. Tenslotte wordt in de laatste masterclass ook ingegaan op het verander- en communicatietraject. Meer weten? Klik hier voor alle informatie en aanmelden.

(Born:Het Nieuwe Werken Blog, 20 juni 2013 //  url:http://hetnieuwewerkenblog.nl/adoptie-sleutelwoord-van-het-nieuwe-werken)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: