Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichtingActivity-based werken bevordert niet per se de productiviteit

Kantoorinrichting

Activity-based werken bevordert niet per se de productiviteit

Leuk al die flexplekken, maar geef mij maar liever een eigen bureau. Activity-based werkplekken zijn in opmars en vormen een van de steunpilaren van Het Nieuwe Werken. Ze zorgen voor minder kosten, er zijn immers minder bureaus nodig, en beter welzijn van de werknemers. Maar zitten werknemers er wel op te wachten?

Onderzoekster Christina Wessels van de Rotterdam School of Management ontdekte dat activity-based werken niet per se de productiviteit van de werknemers verhoogt. Is het flexkantoor wel dé oplossing, vroeg ze zich af. Wat levert een kantoor met flexibele werkplekken, stilteruimtes en sociale ruimtes op?

Om daar achter te komen volgde ze twee groepen werknemers van een groot kantoor dat werd heringericht. De ene groep kreeg vaste plekken, de andere groep ging werken met flexibele plekken en zones afgestemd op bepaalde taken.

Claimen van flexplekken

En wat bleek? Er wat noch een positief, noch een negatief effect te meten op de geestelijke gezondheid, de bevlogenheid of de productiviteit van de werknemers. In de praktijk bleek dat de groep die in flexibele zones ging werken, terugviel op oude gewoontes. Flexplekken werden langzaam geclaimd. De groep ging de oude situatie van vaste plekken nabootsen

“Vaak zeiden werknemers dat ze al die flexibiliteit helemaal niet nodig hadden omdat ze niet zoveel verschillende taken hadden”, legt Wessels uit bij Management Team. “Ook wilden ze vaak weer naast bepaalde collega’s zitten.”

Wensen en routines

Wessels denkt dat bedrijven voordat ze het kantoor op de schop nemen, zich rekenschap moeten geven van de sociale processen op kantoor. De eerste stap bij het herinrichten van werkplekken zou dan ook moeten zijn het inventariseren van de wensen en routines van mensen.


 • Grace Inklaar

  Gekke of/of discussie. Natuurlijk is het juist ondersteunen van de activiteiten van mensen productiviteit verhogend, en moet je altijd goed inventariseren welke activiteiten iemand doet en wat de wensen/voorkeuren zijn. Anders maak je weer eenheidsworst en dan zal het niet helpen. Maar een projectmanager dezelfde uitrusting (vaste werkplek) geven als een administratief medewerker kan ook niet de oplossing zijn. Dan krijg je projectmanagers die hun uren vullen met spreadsheets en email in plaats van proactief met hun team aan een oplossing werken en stakeholders opzoeken. Goede inventarisatie EN activiteitgericht ondersteunen ipv vaste werkplek OF flexibel.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: