Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsNiet aansturen op uren maar op output

Nieuws

Niet aansturen op uren maar op output

Aansturen van zelfstandige professionals moet niet op basis van uren gebeuren maar juist op output en competenties. 

Dat is de conclusie van een trendonderzoek van sourcing partner FastFlex over het managen van zelfstandig professionals.

KPI’s

Zo’n 40 procent van de ondervraagden in dat onderzoek vindt dat zp’ers niet op het aantal uren, maar op het behaalde resultaat en de KPI’s beoordeeld en aangestuurd moeten worden.

Een bijna even grote groep geeft aan dat door snelle veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van IT, de zp’er juist vooral op competenties beoordeeld moet worden. Door snelle veranderingen is ervaring immers minder belangrijk en de output onzeker. De kleinste groep (17 procent) is van mening dat uren nog wel centraal moeten staan bij het aansturen van zp’ers.

Drie belangrijkste eigenschappen voor leiders

De flexibiliserende arbeidsmarkt stelt andere verwachtingen aan leiderschap. Managers komen in aanraking met vele arbeidsvormen, die verschillende leiderschapskwaliteiten vereisen. “De flexibiliserende arbeidsmarkt zet managers er steeds vaker toe aan om aan te sturen op output en competenties in plaats van op uren”, concludeert Niels Huismans, Business Development Manager bij FastFlex. “Dit wordt nog lang niet door alle organisaties omarmd, maar het is zeker een trend die de komende jaren voort zal zetten”

Daarnaast vereist het nieuwe arsenaal aan arbeidsvormen ook nieuwe vormen van leiderschap, aldus Huismans. Zo vereist een mix van arbeidsrelaties dat leiders de gelijkheid bewaken, ondanks de verschillende contractvormen. “Het kan namelijk zo zijn dat een vaste medewerker op input – denk aan gewerkte uren, inzet en motivatie – wordt aangestuurd en een zelfstandig professional op output.”

SP’ers aansturen

Aansturing van een zelfstandig professional is sowieso al anders, benadrukt Huismans. “Hij zal altijd minder gestuurd (mogen) worden. Er moet een cultuur worden gecreëerd waarin dit geen frustratie veroorzaakt, maar waarin het personeel inziet dat er een mooie mix op de werkvloer ontstaat. Uiteindelijk leidt het samenbrengen van diverse karakters, competenties en ervaringen tot het beste eindresultaat.”

Vertrouwen

Bij de aansturing van zelfstandig professionals staat vertrouwen met stip op één. 50 procent zet dit in de top drie belangrijke eigenschappen. Leiders moeten een cultuur creëren waarin medewerkers zich veilig voelen, input durven geven en achter de organisatiedoelstellingen staan.

Daarnaast wordt het gewaardeerd als managers iedere medewerker ervan bewustmaken dat zijn bijdrage relevant is voor het behalen van de organisatiedoelstelling, zodat werkplezier en bevlogenheid worden vergroot (37 procent). Ook vooruitkijken en anticiperen zijn belangrijke eigenschappen voor leiders (33 procent). Kennis van de markt hebben en daarop inspelen is cruciaal.

Opvallend is dat gerichtheid op de relatie niet belangrijk wordt gevonden. Hiermee wordt bedoeld dat leiders aanspreekbaar zijn voor iedere medewerker en zorgen dat iedereen zich betrokken voelt (7 procent).


 • Fred den Haring

  Goed, maar wel oud nieuws. De enige overeenkomst tussen werkkwaliteit en medewerker tevredenheid is het meten van prestaties. En dat geldt ook voor laag tot hoog geschoolde medewerkers. Onze schoonmaakteams waren altijd trots als zij hun eigen teamprestaties hadden gehaald.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Ga Het Nieuwe Werken voorbij!

  Traditionele organisatiemodellen en vormen van management verliezen steeds meer terrein. Door de snelle veranderingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied zien bedrijven zich genoodzaakt om wendbaar te zijn en efficiënt te werken. Hierbij staat niet alleen de klant centraal: het belangrijkste kapitaal van uw organisatie is uw werknemer.

  Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder

  ‘Het Nieuwe Werken’ is een uitkomst van de technologische ontwikkelingen, die tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Maatwerk voor medewerkers gaat een stap verder. Het personaliseren van werk komt centraal te staan, waarbij HR een belangrijke rol speelt. Zodat u zoveel mogelijk van uw medewerkers, zo lang mogelijk aan het werk kan houden. Op een gezonde en gemotiveerde manier.

  Op 13 december vind het congres De Toekomst van werk is maatwerk plaats. Naast een unieke ontmoeting met dé HR-rebel Frederik Anseel, krijgt u concrete handvatten om te werken om te werken aan uw eigen vernieuwing.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: