Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond8 Kenmerken van een agile werknemer

Achtergrond

wendbaar als een kameleon

8 Kenmerken van een agile werknemer

Agile. Het derde woord in bijna elke zin, of het daar nu past of niet. Dus is het ook te vinden in veel personeeladvertenties. Maar wie is dat dan, een ‘agile’ werknemer? De life science website biospace deed een poging om de agile werknemer te omschrijven in 8 eigenschappen.

Letterlijk vertaald betekent Agile wendbaar en staat het voor een flexibele aanpak voor het ontwikkelen van producten en of het halen van doelen. Agile werken kenmerkt zich in het snel kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en behoefte door het wijzigen van de scope of de prioriteiten binnen de scope.

Agile werken

Personeelsmanagers zijn er constant naar op zoek: werknemers die agile zijn. Van organisaties weten we wel hoe ze dat kunnen zijn: snel wendbaar, zich aanpassend op nieuwe omstandigheden in de markt en veranderende behoeftes bij hun klanten. Intern kunnen ze snel door bureaucratische muren en functionele schotten. Werken in kleine (scrum)teams die regelmatig de koppen bij elkaar steken om een bouwsteen uit een groter geheel nog beter te laten aansluiten.

8 Persoonlijke eigenschappen van agile

Ben je als werknemer dan agile wanneer je goed past in zo’n team? Ja, maar het gaat ook om je persoonlijke eigenschappen. Biospace benoemt er acht. Ze lezen een beetje als de ideale medewerker volgens een wat minder goede personeelsadvertentie. Maar het beeld dat eruit komt, geeft toch wel een redelijke indruk van waar een agile werknemer zijn in de kern op neerkomt.

1} Je doet het graag anders.

De kern van agile werken is dat je in staat bent om je snel aan te passen op veranderende omstandigheden in je omgeving ‑ of dat nu wensen van de klant zijn, betere of andere techniek, wisselende trends, markten en collega’s die andere eisen stellen of budgetten die ruimer of krapper zijn afgesteld.

2} Je kunt goed luisteren.

Nauwgezet kunnen luisteren naar wat mensen en markten van je vragen en naar de mogelijkheden die nieuwe trends bieden is een ding. Je moet je werkwijze daar ook snel op kunnen aanpassen, of tenminste weten hoe dat zou kunnen.

3} Je bent een teamspeler.

Kennis en inspiratie delen met anderen is essentieel voor agile werken. Wie graag zijn eigen weg gaat, of zijn eigen stempel zet op elk nieuw idee is niet de meest agile werknemer. Hierarchische verhoudingen en bureaucratische afspraken ‘zo doen wij dat hier nu eenmaal’ zijn contraproductief. Een agile werkwijze is er juist op gericht om die barrières zo snel mogelijk af te breken.

4} Je anticipeert.

Een bedrijf dat echt agile wil werken, geeft zijn mensen zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. En de ruimte om daarvan gebruik te maken, dwars door alle bestaande procedures en processen heen. Maar het vraagt ook wat van je: zelfdiscipline om met respect voor de anderen te blijven werken, en te blijven zoeken naar alternatieven als het op manier A niet kan. En om je niet te laten afschrikken door de zoveelste starre houding.

5} Je communiceert goed.

Je staat open voor verandering omdat je zelf een vrij bescheiden opstelling kiest jegens collega’s en klanten. Niemand heeft de wijsheid in pacht, jij ook niet. Maar je bent wel in staat om snel, duidelijk en effectief mensen duidelijk te maken hoe jouw zienswijze eruit ziet. Ook kom je met goede argumenten, die alleen met nog betere argumenten zijn te weerleggen.

6} Je bent resultaatgericht.

Agile werken betekent niet zo vaak op de klok kijken. Lijstjes afvinken hoort er meestal ook niet bij. Focus op het resultaat wel, en voortdurend voelsprieten naar de omgeving houden. Je kunt jezelf gemotiveerd houden om naar het beoogde resultaat toe te blijven werken, ook zonder een manager die schouderklopjes uitdeelt.

7} Je denkt in oplossingen.

Bezwaren, problemen, knelpunten en andere obstakels schrikken werknemers die echt agile zijn niet af. Ze zoeken heel pragmatisch direct naar manieren om er een mouw aan te passen. Ook als het probleem er nog niet is, maar wel is te verwachten zoeken ze al naar alternatieven.

8} Je blijft leren.

Een van de meest waardevolle eigenschappen van een agile professional is dat hij blijft zoeken naar nieuwe kennis en vaardigheden. Dat doet hij door zich te blijven verdiepen in nieuwe technieken en alternatieve werkwijzen, zodat hij is voorbereid op dat onvermijdelijke moment waarop het ‘toch weer’ anders moet…


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: