Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsZo help je medewerkers aan technologie die voor ze werkt

Blogs

Zo help je medewerkers aan technologie die voor ze werkt

Onlangs belde ik naar mijn rijwielspecialist voor een onderhoudsbeurt aan mijn fiets. Deze kon helaas niet ingepland worden, vertelde een gefrustreerde medewerker me aan de telefoon. Het bedrijf was overgegaan naar een nieuw ICT-systeem, maar de klantgegevens waren niet automatisch meegekomen. Alles moest opnieuw handmatig worden ingevoerd. Dit betekende niet alleen extra werk voor het personeel, maar ook veel teleurgestelde klanten en omzetverlies.

Door Gea Peper, HRBase

Helaas is het heel herkenbaar voor velen van ons: slecht functionerende ICT op het werk. Het staat garant voor frustratie, stress en vertraging van werk. Haperende software, niet-gekoppelde systemen en gebrekkige functionaliteit gaan ten koste van de motivatie, productiviteit en creativiteit van medewerkers én het imago van het bedrijf.

Wat is ‘technologie die voor je werkt’? Daaronder versta ik alle ICT-middelen die ervoor zorgen dat medewerkers hun werk op een goede, efficiënte, prettige manier kunnen doen en zo bijdragen aan een positieve employee experience. Daarbij staat de technologie in dienst van de medewerker en absoluut niet andersom: het moet de medewerker ondersteunen bij het uitvoeren van zijn taken in plaats van hem te belemmeren, zoals bij mijn fietsenmaker.

Dol op je werk, maar tóch ongelukkig

Goede technologie is een niet te onderschatten factor in de werkbeleving. Resultaat behalen, je eigen manier van werken bepalen, jezelf ontwikkelen: goede technologie maakt het mogelijk om dit makkelijker en sneller te doen. Maar technologie heeft daarmee ook een keerzijde als deze ondermaats is. Je kunt nog zo dol zijn op je werk, maar tóch gefrustreerd en ongelukkig zijn omdat de technologische middelen waarmee je moet werken, niet goed functioneren.

Trage, omslachtige, vastlopende, uitvallende of ouderwetse ICT kan als gevolg hebben dat er informatie kwijtraakt of verloren gaat, dat er werk dubbelop wordt gedaan, dat er te veel stappen nodig zijn om simpele taken uit te voeren of zelfs dat het werk helemaal niet kan worden gedaan. Dat is uiteraard slecht voor de organisatie in termen van productiviteit en omzetverlies. Maar het is ook slecht voor de employee experience. Als medewerkers hun werk niet goed kunnen uitvoeren, zijn ze sneller gestrest. Dit heeft een negatieve invloed op de sfeer op de werkvloer, de onderlinge communicatie en samenwerking en het beeld dat de werknemer heeft van het bedrijf en uitstraalt naar de buitenwereld.

‘Mensen pakken banen af van robots’

In steeds meer bedrijfstakken wordt gebruikgemaakt van robots: in fabrieken, havens, magazijnen en fastfoodrestaurants, in de mijnbouw, zorg en geneeskunde. Is deze ontwikkeling een bedreiging voor de werkgelegenheid en werkbeleving? Robots zouden werk ‘afpakken’ of op zijn minst eentoniger en saaier maken. Moeten we bang zijn voor de opkomst van robots? ‘Nee’, stelt auteur en werkbelevingspecialist Jacob Morgan in zijn boek The Employee Experience Advantage: ‘Robots pakken geen banen af van mensen; het zijn juist de mensen die banen afpakken van robots!’ Robots zijn uitermate geschikt voor bepaalde taken, redeneert hij, maar eerder hadden we niet de technologie om die door robots te laten doen. Nu we die wel hebben, voelen mensen zich ten onrechte bedreigd.
Morgan benadrukt dat werknemers die vrezen voor hun baan vaak niet beseffen dat hun oude werkomgeving helemaal nooit is ontworpen voor mensen: in een fabriek, fastfoodkeuken of magazijn is werkgeluk nooit een prioriteit geweest. Eigenlijk is robotisering dus een kans voor alle werkenden op een betere werkbeleving, is zijn conclusie.

Robots kunnen zwaar tilwerk, werk met chemische stoffen of saai werk overnemen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de magazijnen van de Amerikaanse internetwinkel Amazon, waar robots artikelen optillen om ze in de rekken te plaatsen. Werknemers zijn omgeschoold om de robots te bedienen. ‘Het werk is uitdagender en minder repetitief geworden’, zei magazijnmedewerker Nissa Scott hierover in The New York Times.

Ook in de plaatcomponentenfabriek van DAF in Eindhoven werken robots: zij zetten bumpers en andere onderdelen in elkaar. Lassen, lijmen, tillen: belastend werk dat nu niet meer door mensen hoeft worden gedaan. Het is zwaar voor de schouders en rug en de lijm kan irriterend zijn voor de luchtwegen. Medewerkers sturen de robots aan, schrijven mee aan software en voeren zelf ingewikkelder werk uit. De robots moeten eraan bijdragen dat de medewerkers, die langer moeten doorwerken, toch gezond hun pensioen kunnen halen.

Minimale vereisten

Vooralsnog werken de meesten van ons niet met robots, maar met computers, laptops, tablets en andere ICT-middelen. Om deze technologie écht te laten werken voor medewerkers, moet deze minimaal aan de volgende vereisten voldoen:

• De ervaring moet net als thuis zijn of beter;
• ICT-middelen moeten beschikbaar zijn voor iedereen; en
• De technologie moet simpel en efficiënt zijn in gebruik.

Ga je aan de slag met ICT voor je medewerkers? Gebruik dan deze punten om te kijken of de technologie echt voor ze werkt:

• Heb ik de juiste expertise ingeschakeld binnen de organisatie om ervoor te zorgen dat de ICT-middelen medewerkers optimaal ondersteunen in hun werk?
• Kunnen medewerkers zelf kiezen met welke ICT-middelen ze werken?
• Heb ik goed geluisterd naar de wensen van medewerkers op ICT-gebied en weet ik welke ICT-middelen ze gebruiken in hun privéleven?
• Staan gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak centraal in onze ICT-middelen?
• Is er een goed bereikbare, snelle en echt behulpzame helpdesk voor medewerkers die hulp nodig hebben bij ICT?

Lees meer op HRBase.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: