Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuws‘Overheden en bedrijven: stimuleer meer flexibel werken’

Nieuws

‘Overheden en bedrijven: stimuleer meer flexibel werken’

Flexibel werken heeft wel degelijk een positieve impact op de verkeersdrukte op de Nederlandse wegen. Het aantal werkenden dat vijf dagen per week de auto neemt, wordt steeds minder. Zeker 40 procent van hen reist buiten de spits. De rest wil dat ook het liefst.

Steeds meer werknemers kunnen hun uren zelf invullen, en vanaf huis of andere locatie werken. De Gedragsmeting van het platform Beter Benutten laat zien dat de mogelijkheden hiervoor sinds 2012 consequent toenemen. Kon in dat jaar bijna een kwart van de werkende hun werktijden flexibel indelen en thuiswerken, vorig jaar was dat 40 procent.

Ook het plaatsonafhankelijk werken is voor veel meer mensen mogelijk. In 2012 kon 11 procent van de werkenden dat doen, vorig jaar 20 procent.

Mogelijkheden om flexibel te werken

Maar als de mogelijkheden er zijn, wil dat nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk worden gebruikt door werknemers. In 2013 werkte slechts één op de acht werkenden minimaal één dag per week thuis. Vorig jaar was dat één op de vijf.

‘Overheid en bedrijven: stimuleer meer flexibel werken’

De onderzoekers van Beter Benutten zien hierin dan ook potentie voor beleid. Volgens hen kunnen overheden en werkgevers flexibel werken naar tijd en plaats nog meer stimuleren.Bijvoorbeeld door parkeergelegenheden op het werk terug te brengen en betaald parkeren in te voeren. Dit zijn volgens hen belangrijke drijfveren voor werknemers om een ander vervoersmiddel te pakken of om thuis te werken.

Terugdringen files

De Gedragsmeting is een onderzoek van platform Beter Benutten naar reisgedrag en de motieven en belemmeringen die daarbij een rol spelen. 18.000 mensen deden afgelopen jaar mee aan het onderzoek. De uitkomsten bieden volgens de onderzoekers meerdere aanknopingspunten voor beleid gericht op het terugdringen van files. Ze noemen het stimuleren van flexwerken en fietsen naar het werk en het voeren van strenger parkeerbeleid.

Nog steeds is de auto het meest gebruikte vervoermiddel om van en naar het werk te gaan: zes op de tien werkenden stappen er minimaal één dag per week in.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: