Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondWat als we alleen maar op afstand zouden werken?

Achtergrond

Wat als we alleen maar op afstand zouden werken?

Thuiswerken en online vergaderprogramma’s als Skype en Slack zijn niet meer weg te denken. Hoe zou het zijn als we alleen nog maar op afstand van elkaar zouden werken? ‘Het is niet voor iedereen geschikt.’

Thuiswerken is niet in alleen in Nederland sterk in opkomst. Tussen 2005 en 2017 steeg het aantal werknemers in de VS, dat vanaf huis werkt, met maar liefst 115%. Begin 2015 werkte een half miljoen mensen met Slack, een real-time chat programma. Eind vorig jaar waren dat er meer dan 6 miljoen. Onderzoek van Gallup in 2017 laat zien dat 43% van de Amerikaanse werknemers zegt een deel van hun werktijd vanaf thuis door te brengen. Een derde van de Engelse werknemers zegt dat ze vanaf een werkplek buiten kantoor productiever zijn.

‘Mensvrije werkplek’

Maar hoe zou het zijn als we nooit meer onze collega’s zouden zien, en alleen maar op afstand van elkaar zouden werken? De BBC sprak met een aantal experts over de neiging om steeds meer alleen te werken en welke impact dat heeft.

Virtual reality

Waar we ons nu in een tijd bevinden van steeds vaker thuiswerken en vergaderen via chatprogramma’s als Skype en Slack, lijkt de toekomst nog verder te gaan. Virtual reality gaat de echte werkelijkheid overnemen, en we hoeven de deur niet meer uit. ‘s Ochtends download je je dagelijkse agenda of rooster in virtuele dubbelgangers, die we tegelijktijdig in verschillende virtuele vergaderingen kunnen laten deelnemen, voorspelt James Canton, CEO van het Institute for Global Futures.Hij is bezig met de ontwikkeling van deze online personages, die de gebruiker helemaal zelf naar eigen smaak kan invullen.

Maar als we straks alleen nog maar vanaf huis achter het scherm zitten, wat doet dat met onze sociale behoeften? Wij mensen willen toch echt contact met elkaar. De ene stelt dat vaker thuiswerken leidt tot betere productiviteit, de ander dat het de kans op depressie vergroot.

Afleiding zoeken

Volgens futuroloog Faith Popcorn is het dan ook noodzakelijk dat je wel naar buiten gaat, om afleiding te zoeken. Ze denkt dat een ‘mensvrije, alleen-op-afstand werkplek’ ertoe leidt dat werknemers onvermijdelijk hun afleiding gaan zoeken in ‘fantasie’. Van extra lange weekenden tot virtual reality-werelden en zelfs pornoverslaving.

Werken op afstand

“Voor sommigen is alleen maar op afstand werken niet geschikt. Het gebrek aan informeel contact met collega’s valt hen zwaar”, stelt David Ballard, een psycholoog van de American Psychological Association. “Ook het gebrek aan structuur is voor sommigen een problem. Als ze thuiszitten met al hun devices is het moeilijk om georganiseerd te blijven.”

En ook al is het geinig om virtuele dubbelgangers in virtuele vergaderingen contact te laten hebben met virtuele dubbelgangers van collega’s. Het maakt het voor managers niet makkelijk om er effectieve samenwerkende teams van te maken, aldus de arts. “Je bereikt  er niet het collegiale kameraadschap mee, die je krijgt als je samen met elkaar aan een tafel luncht.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: