Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsVooral ondernemers kampen met werk-privébalans

Nieuws

Vooral ondernemers kampen met werk-privébalans

Eigen baas zijn betekent zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Als er één baan is die garant staat voor een betere werk-privébalans is het zzp’er zijn. Toch? Volgens onderzoek blijken ondernemers juist meer dan werknemers te leiden onder spanning tussen werk en gezin.

Promovenda Anne Annink aan de Erasmus Universiteit onderzocht de impact van werk op het privéleven van ondernemers. Ze ontdekte onder meer dat ondernemers met een klantgerichte zaak minder tevreden zijn dan andere ondernemers. Het heeft te maken met last-minute opdrachten, onrealistische verwachtingen van de klant en het gevoel de klant altijd tevreden te moeten stellen. Dat verstoort behoorlijk de werk-privébalans.

Werk-privébalans

Ook blijken ondernemers die noodgedwongen een eigen bedrijfje zijn begonnen ontevredener zijn dan ondernemers die een zaak starten omdat ze kansen zien. Wat blijkt hoe makkelijker het is om een bedrijf te runnen, hoe tevredener zelfstandigen zijn over hun werk-privébalans.

Gelijkheid mannen en vrouwen

Verder valt op dat in landen die meer gelijkheid tussen man en vrouw nastreven de tevredenheid over werk en privé minder is. Vrouwelijke en mannelijke ondernemers hebben in deze landen soms het gevoel dat ze én een goede ondernemer én kostwinner én een goede ouder moeten zijn. Dat kan stress veroorzaken.

Overheid

Overheden moeten ondernemen makkelijker maken om de werk-privébalans te verbeteren, stelt Annink op NOS.nl. “Het beginnen van een bedrijf, aanvragen van een vergunning, krijgen van financiering, belastingen, het kan allemaal eenvoudiger.”

Ook moet de overheid verlof en kinderopvang flexibeler aanbieden, zodat het voor ondernemers makkelijker wordt om werk te combineren met een gezin. Ondernemers moeten zelf ook goed nadenken of ze wel eigen baas willen zijn. Om een goede balans te vinden moeten ze ook praktische en emotionele steun accepteren.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: