Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond7 Tips voor collegialiteit op afstand

Achtergrond

7 Tips voor collegialiteit op afstand

Leuk al die collega’s die op afstand werken. Maar kun je wel een goede werkrelatie met elkaar opbouwen? Ja hoor, virtueel samenwerken kan leiden tot collegialiteit. 7 Tips.

Belangrijk is het om goede afspraken te maken met elkaar over de manier van samenwerken. Daarnaast moet je twee soorten vertrouwen opbouwen: relationeel vertrouwen (vertrouwen op uw collega) en competentiegestuurd vertrouwen (vertrouwen dat uw collega zowel bekwaam als betrouwbaar is). Professoren Barbara Z. Larson en Erin E. Makarius geven deze tips.

1. Spreek af welke technologie je gebruikt.

Als je eenmaal weet dat je regelmatig op afstand met elkaar samenwerkt, spreek dan af hoe je met elkaar gaat communiceren. E-mail voor de korte niet dringende zaken, maar als meer direct overleg nodig is, dan bijvoorbeeld Skype.

2. Spreek tijden af

Wat zijn de beste tijden om te bellen, skypen of te sms’en? Spreek tijden met elkaar af. Misschien moet de collega die thuiswerkt wel even ’s middags zijn of haar kinderen van school halen. Zijn er bepaalde dagen in de week die beter zijn dan andere dagen? Zo respecteer je elkaars tijd en bespaar je tijd door vruchteloze contactpogingen te voorkomen.

3. Hoe delen we informatie?

Als je samenwerkt aan bestanden of documenten moet je afspraken maken over documentbeheer. Niets zo vervelend als de verkeerde versie die weer opduikt of verschillende versies van een document die circuleren. Een procedure is nodig om te voorkomen dat per ongeluk updates verwijdert of conflicterende versies maakt. Google Drive, Dropbox, Sharepoint en andere programma’s kunnen gebruikers tegelijkertijd online in een document laten werken. Toch is het verstandig om vooraf daarover afspraken te maken.

4. Vergeet niet het sociale element

Je collega zal het waarderen als je ook even wat interesse toont in hoe het met hem of haar gaat. Begin het gesprek met niet-werkgerelateerde vragen, zoals “Hoe gaat het met je?” Of “Hoe was je weekend?” Vermijd vragen te persoonlijk te maken en laat je collega niet overrompelen met uitgebreide details van je leven. Houd het eenvoudig en vooral oprecht.

5. Laat je eigen stem horen

Laat je enthousiasme en persoonlijkheid zien in je virtuele communicatie. Houd het professioneel, maar probeer een beetje van je eigen ‘stem’ toe te voegen om je virtuele collega een gevoel te geven van wie je bent, net zoals bij een persoonlijke ontmoeting.

6. Betrokkenheid

Neem initiatief waar mogelijk bij het voltooien van taken en communiceer dat u dat doet met periodieke updatemails. Als u dit doet, toont dit betrokkenheid bij de gedeelde taak.

7. Reageer snel en adequaat op e-mail

Veel virtuele werkrelaties mislukken als gevolg van slechte e-mailcommunicatie. Stilte werkt snel om het vertrouwen in een virtuele collega te vernietigen. We raden aan om niet-dringende e-mails binnen één werkdag te beantwoorden (eerder als het dringend is). Als u meer tijd nodig heeft, stuur dan een snelle bevestiging van de e-mail en laat uw collega weten wanneer u antwoordt.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: