Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond7 Tips: Hoe hou je contact met de thuiswerker?

Achtergrond

7 Tips: Hoe hou je contact met de thuiswerker?

Het sneeuwt. Vandaag wordt het hel op de weg. Rijkswaterstaat en ANWB adviseren dan ook om maar zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Tja, dan moet je wel als werkgever. Maar hoe hou je contact met je thuiswerkers? Hoe zorg je ervoor dat de samenwerking op afstand goed verloopt? 8 Tips.

Door Pieter Verbeek

 1. Gebruik de telefoon
  Ja lekker voor de hand liggend natuurlijk. Maar door al die apps en communicatiemiddelen vergeet je wel eens dat de meest directe en snelle manier  om elkaar te bereiken gewoon de telefoon is.  Even een belletje naar de mobiel of het vaste thuisnummer – als ze dat nog hebben – is het meest effectief. Natuurlijk werkt een sms-bericht ook goed, of een Whatsapp-bericht. Bij deze laatste dienst kun je ook nog eens zien of de ontvanger je bericht heeft gelezen. Maar wat is nu de meest productieve methode om teamleden te contacten?
 2. Whatsapp groepje
  Whatsapp is trouwens ook heel geschikt om in een klein team nauw contact met elkaar te houden binnen een project of opdracht. Bedenk wel dat hoe groter de app-groep wordt, hoe meer je telefoon piept bij elk berichtje dat wordt geplaatst. Het nadeel van Whatsapp is dat het heel vluchtig is. Als je iets wil terugzoeken van een tijdje terug moet je veel scrollen op je schermpje. Ook bestanden delen is niet makkelijk.
 3. E-mail
  Met e-mail gaat bestanden delen natuurlijk weer beter. Maar ook aan e-mail kleven nadelen. Een mailtje kan over het hoofd worden gezien in een volle mailbox en zeker in teams ligt er de bekende valkuil op de loer van het cc-en. Altijd maar iedereen in de cc zetten leidt tot overvolle mailboxen en irritaties. Werknemers zijn te veel tijd kwijt met het lezen van mails waarin ze wel in de cc staan, maar verder niets mee hoeven te doen. Bovendien zorgt het voor onnodige hoge werkdruk.
 4. Apps
  Dat kan efficiënter. Er zijn allerlei programma’s en apps beschikbaar waarmee je via chatsessies direct in contact komt met je team én documenten, presentaties, to-do-lijstjes en agenda’s met hen deelt. Wil je als projectleider of manager een meer officiële workflow of online samenwerking opzetten? Denk dan bijvoorbeeld aan programma’s als Basecamp,  Trello of Yammer.
 5. Sociaal intranet
  Yammer is bijvoorbeeld een intern social medianetwerk dat al door veel bedrijven als intranet wordt gebruikt. Je kunt er nieuwe teams mee samenstellen, chatten en via e-mailupdates blijf je op de hoogte van hetgeen je collega’s allemaal doen. Om te reageren hoef je niet eens het programma te openen. Andere programma’s om werk te delen, en te chatten met elkaar zijn Evernote en Quip. Beiden zijn heel geschikt om met meerdere collega’s online samen te werken aan een bestand of project. Ook hier zijn chat- en berichtfuncties ingebouwd en deel je makkelijk presentaties, to-do lijstjes en documenten uit Dropbox, Evernote en Google Docs.
 6. Online vergaderen
  Documenten delen met de thuiswerker kan dus prima. Maar hoe vergader je als niet
  iedereen op kantoor is? Ook daar zijn voldoende oplossingen voorhanden. Zo kun je een conference call met je smartphoneopzetten. Nog makkelijker wordt het als je een goede internetverbinding hebt op je thuiswerkplek. Daarmee kun je elkaar net zo makkelijk treffen op SkypeGoogle Hangouts of andere online programma’s zoals GoTo MeetingMicrosoft Office Live Meeting of Campfire. Vaak gaat het sneller om even tussendoor een online vergadering te organiseren dan iedereen op kantoor bij elkaar krijgen in een vergaderruimte.
 7. Live online presentaties delen
  De meeting wordt helemaal effectief als je er een videoconference van maakt. Je kunt met meerdere mensen tegelijk inbellen, via video elkaar zien, chatten en presentaties op het scherm delen. Voor de thuiswerkende medewerker is het in ieder geval een reden om zich te scheren en zijn joggingbroek te vervangen voor nette kleding. Zorg er wel voor dat iedereen goed bekend is met de technologie.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: