Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondSalaris is belangrijk maar niet ten koste van alles

Achtergrond

Salaris is belangrijk maar niet ten koste van alles

Naast flexibel werken en af en toe vanaf huis je werk doen is vooral het salaris belangrijk voor de Nederlandse werknemer. Maar niet ten koste van alles.

Dat blijkt uit een onderzoek van Jobrapido, een van ‘s werelds grootste zoekmachines voor banen.

Meer dan de helft van werknemers gaat actief opzoek naar een nieuwe baan als het salaris niet meegroeit met de economie. Echter, twee derde zou juist van een loonsverhoging afzien in ruil voor baanzekerheid.

Salarisverhoging

Het onderwerp salaris staat sinds enkele weken op de politieke agenda omdat lonen niet meegroeien met de economie. Zelfs minister-president Mark Rutte sprak zich uit en vindt dat de lonen omhoog kunnen. Salaris is een belangrijke drijfveer voor werknemers die opzoek zijn naar een baan, maar niet ten koste van alles. Wel vindt 81% van de respondenten dat de overheid een actievere rol moet spelen bij het laten stijgen van de lonen.

Uit het onderzoek van Jobrapido blijkt dat 38% van de respondenten bij een salarisverhoging van 20% direct van baan zou wisselen. Medewerkers blijken dus door een hoger salaris te verleiden om van werkgever te wisselen.

Tegelijkertijd speelt baanzekerheid een heel belangrijke rol voor veel medewerkers; maar liefst 68% van de respondenten ziet namelijk af van een loonsverhoging in ruil voor baanzekerheid. Slechts 6% zou ongeacht de hoogte van een nieuw bod loyaal blijven en een klein deel (17%) zou blijven mits men gelukkig is bij de huidige werkgever.

Flexibilisering

“Lonen zijn een duidelijke drijfveer, maar ze betekenen niet alles voor de Nederlandse werknemer”, stelt Rob Brouwer, CEO van Jobrapido. “Baanzekerheid is voor een merendeel van de beroepsbevolking een topprioriteit. Met de huidige flexibilisering van de arbeidsmarkt en de groeiende onzekerheid over je eigen toekomst is er dus duidelijk behoefte aan meer zekerheid en stabiliteit. De economie groeit, maar de positie van de werknemer is er door het uitblijven van loonsverhoging en onzekere contracten niet op vooruit gegaan. Werkgevers die hoger salaris en baanzekerheidselementen durven te bieden, verbeteren hiermee hun concurrentiepositie.”

Overheid aan zet

Uit het onderzoek van Jobrapido blijkt dat maar liefst 81% van de respondenten vindt dat de overheid een actievere rol moet spelen bij het stijgen van de lonen. 19% vindt dat het onderwerp lonen geen verantwoordelijkheid is van de overheid.

Salaris op nummer een

Salaris staat ook op nummer een als reden om te kiezen voor een nieuwe baan, maar liefst 37% van de respondenten geeft dit aan, de afstand tot het werk staat met 32% op plek twee. Doorgroeimogelijkheden (16%), reputatie van het bedrijf (13%) scoren iets lager en secundaire arbeidsvoorwaarden (1%) blijken nauwelijks mee te spelen.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: