Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeBlogsRigoureus anders….en succesvol!

Blogs

Rigoureus anders….en succesvol!

Hoe word je als organisatie succesvol? Deze vraag stelden Harm Bruggink en ik onszelf toen we in 2006 een nieuw advocatenkantoor in Utrecht startten. Natuurlijk hadden we dat op de klassieke manier kunnen doen, met een hiërarchische structuur, met medewerkers die 60 tot 70 uur per week keihard willen werken omdat ze graag veel geld willen verdienen en met een controlerende stijl van management. Maar dat voelde niet goed.

Door Sjoerd van der Velden, oprichter van en advocaat bij Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs.

 Anders georganiseerd

We wilden het rigoureus anders doen en kozen de beginselen van de Brazilaan Ricardo Semler als uitgangspunt. Dat vormde de basis voor een advocatenkantoor waar werkelijk alles anders gaat dan in de branche gebruikelijk is. Geen stoffige mannen en stramme hiërarchie, maar vrijheid, verantwoordelijkheid en vakmanschap voor allen die bij ons kantoor werken.

Het kantoor wordt democratisch gerund en op basis van volledige transparantie

Ik hoor het u al denken: ‘Ja, ja, dat zal wel. Maar waar blijkt dat dan uit en wat doen jullie dan anders in de praktijk?’.

Ik zal wat voorbeelden geven.

Volledige transparantie

Wij zijn anders georganiseerd en dat bevordert een commerciële, verantwoorde, eerlijke en flexibele benadering van onze medewerkers en klanten. Het kantoor wordt democratisch gerund en op basis van volledige transparantie. Alle medewerkers hebben een gelijke stem in zakelijke beslissingen en profiteren direct van het succes ervan. Daarom zijn onze advocaten – net als veel van onze klanten – ondernemers.

Ook stimuleren we medewerkers om parttime te werken

Ook stimuleren we medewerkers om parttime te werken, tijdens normale kantooruren. Wij zijn van mening dat het juiste evenwicht tussen werk en privé-leven cruciaal is voor creativiteit, ondernemerschap en intellectuele prestaties. Minder werken kan namelijk juist meer opleveren! Daardoor ontstaat ook ruimte voor allen om op zoek te gaan naar eigen zingeving buiten het werk.

Onze autonome manier van werken is ingegeven door ons streven naar juridisch vakmanschap op het hoogste niveau.

Wij moedigen anderen aan om ons voorbeeld te volgen en in elk geval na te denken over een andere manier van organiseren. Zelfs over een andere manier van zakendoen.

We zijn een gecertificeerde B Corp geworden, zoals ook Ben&Jerry’s, Triodos bank en anderen.

Onze manier van werken heeft tot veel mooie dingen geleid. Een daarvan is dat we een gecertificeerde B Corp zijn geworden, zoals ook Ben & Jerry’s, Patagonia, Triodos bank, Dopper en Tony’s Chocolonely. Wij zijn het eerste advocatenkantoor in de Europese B Corp community.

Als B Corp maken wij deel uit van een wereldwijd netwerk van gelijkgestemde bedrijven, waardoor een keten van (sociale) duurzaamheid mogelijk wordt.

Trots

Wij zijn er trots op dat wij onlangs door B Corp zijn uitgeroepen tot 2016 Best for the World Honoree, omdat wij ons eigen impactgebied – werknemers – bij de top 10% best scorende bedrijven horen.

Juridische kwaliteit en een positief effect voor stakeholders: dat is wat ons drijft.

Tip!
Van der Velden en Maats verzorgen op het congres Anders Werken op 9 november een keynote over anders organiseren, met als uitgangspunt Vrijheid en verantwoordelijkheid zonder hiërarchie en controle. Wil je inspiratie opdoen over anders organiseren én het ook meteen in praktijk kunnen brengen? Kom dan vooral naar het congres Anders werken!

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: