Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond6 milieuvoordelen van thuiswerken

Achtergrond

6 milieuvoordelen van thuiswerken

Wie de voordelen van Het Nieuwe Werken opnoemt, komt al gauw terecht bij kostenbesparingen, werk-privébalans en aantrekkelijk werkgeverschap enzovoort. Maar er is méér. Thuiswerken biedt ook enorme voordelen als het gaat om duurzaamheid. Basti Baroncini zet ze op een rijtje.

1. CO2

Koolstofdioxide is het belangrijkste broeikasgas. En zoals we inmiddels overtuigend weten, verandert ons klimaat door toedoen van dit gas. CO2 komt van nature in de atmosfeer voor, en de concentraties veranderen licht in de loop der miljoenen jaren. Maar de afgelopen 150 jaar (sinds de Industriële Revolutie dus) is de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer extreem sterk toegenomen.

In Nederland stootten we vorig jaar 168 miljoen ton CO2 uit. Dat is ietsje minder dan in 2016. Het gaat dus licht de goede kant op, maar we moeten beseffen dat we per hoofd van de bevolking nog steeds een van de koplopers in Europa (en dus de wereld) zijn.

Maken we dat immense getal iets behapbaarder (168 miljoen ton is immers wat ongrijpbaar) dan kunnen we zeggen dat een gemiddeld huishouden per jaar 21,6 ton CO2 uitstoot. En die 21,6 ton is de som van een heleboel losse delen: verwarming, voedsel, elektriciteit, kleren, enzovoort. Het aandeel motorbrandstoffen is gemiddeld bijna 2,5 ton. Dat lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar maak de hele straat autoluw en je hebt één huishouden eruit.

Milieu Centraal komt met een simpel rekenvoorbeeld: wie vijf dagen per week van Utrecht naar Amsterdam reist, en daarbij de auto vervangt voor de trein, bespaart bijna 4 ton CO2 op jaarbasis. Omdat de Nederlandse Spoorwegen eigen windparken hebben, staat treinreizen qua uitstoot (min of meer) gelijk aan thuiswerken. En natuurlijk betekent Het Nieuwe Werken niet dat mensen vijf dagen thuisblijven, maar het rekenvoorbeeld maakt de besparingen wel heel inzichtelijk en tastbaar. Die auto laten staan, levert écht significante milieuwinst op. Woon-werkverkeer is goed voor ongeveer 6 miljoen ton CO2 in Nederland per jaar.

2. Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in het dichtbevolkte stukje wereld wat we Nederland noemen, is niet zo goed. Er zit namelijk behoorlijk veel fijnstof in de lucht. Fijnstof is een verzamelnaam voor de allerkleinste deeltjes in de lucht. Je moet dan denken aan stofdeeltjes die eenduizendste millimeter groot zijn. Het probleem met die deeltjes is dat ze zó klein zijn dat het lichaam ze moeilijk kan buitenhouden. Heel concreet betekent dat, dat ze bij inademing doordringen in luchtwegen, longen en soms zelfs de bloedbaan. Het gevolg is dat mensen astma, COPD en andere longproblemen krijgen. Als gevolg daarvan sterven volgens het RIVM elk jaar tussen de 7000 en 12.000 mensen. En volgens longartsen verkort fijnstof het leven van Nederlanders met maar liefst 13 maanden. Overigens praten we hier over gemiddelden: in de Randstad zijn de effecten ernstiger dan in Friesland.

Die fijnstof wordt veroorzaakt door een hoop dingen. De natuur zelf helpt niet mee, met vulkaanuitbarstingen, zeezout en saharawinden. Vorig jaar hadden we dagenlang een rode gloed voor de zon, weet je nog? Maar eerlijk is eerlijk: de mens creëert zélf maar liefst 80 procent van alle fijnstofuitstoot. Denk aan veeteelt, vuurwerk, houtkachels, vliegvakanties, en… de auto. Er bestaan prachtige kaarten (zoek op Atlas Leefomgeving) waarin het fijnstof in Nederland opgetekend staat. En wat blijkt: vooral rond de grote verkeersknooppunten is het hommeles. Een direct bewijs dat vooral de auto de boosdoener is.

Natuurlijk zijn auto’s de afgelopen jaren steeds schoner geworden. Roetfilters houden wel 30 tot 95 procent van de uitstoot tegen. En toch weegt dat nauwelijks op tegen de enorme toename van het verkeersvolume én de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km per uur.

Om tegen medewerkers te zeggen: “Leef een jaar langer, werk lekker thuis”, is wat overdreven, maar feit is dat de luchtkwaliteit enorm verbetert als we wat vaker zouden thuiswerken.

3. Infrastructuur

Als we minder reizen, leidt dit automatisch tot minder slijtage aan wegen en spoorlijnen. Ook het onderhoud hiervan (met al die grote vrachtwagens die dat chemisch dampende asfalt aandrukken) draagt bij aan de milieubelasting. Dat niet meer hoeven doen, bespaart niet alleen de schatkist een boel geld, ook is het goed voor het milieu.

4. Je maag

Ook de derde reden heeft met brandstof te maken, maar dan anders. Om op het werk een topprestatie te kunnen leveren, moeten we af en toe even bijtanken in de vorm van brood, koffie of iets anders.

Wanneer we thuis zijn, pakken we gewoon een bord of een beker. Maar wanneer we buiten de deur zijn, gaat het veel vaker om plastic of kartonnen materiaal (al dan niet voor onderweg) wat we na afloop weggooien. Bovendien is het verleidelijk om jezelf te belonen met een bedrijfslunch of onderweg met iets anders: voedingsmiddelen die zelden op een aardewerken bord liggen en veel vaker verpakt zijn in allerlei wegwerpmateriaal. Ook hier geldt dat de thuiswerker veel duurzamer leeft.

5. Oplettendheid

Zelfs wanneer we een thuiswerkvergoeding krijgen, zijn we thuis gevoelsmatig gewoon op privéterrein. En dus is er een ander verantwoordelijkheidsgevoel.

Om een concreet voorbeeld te geven: er is dat rapport van twintig pagina’s waarvan je twijfelt of het slim is om nog even te lezen. Zit je op kantoor naast de printer, dan denk je: ‘Ach wat, ik druk gewoon even op CTRL+P. Maar wie thuiswerkt zal sneller het document eerst even schuin doornemen. Die velletjes papier zul je toch zelf moeten betalen, en printerinkt is ook niet goedkoop.

Toegegeven: mensen bekommeren zich in dit voorbeeld meer om hun portemonnee dan om het milieu, maar het effect is wel degelijk verduurzaming. Als mensen zelf moeten betalen, zijn ze veel oplettender met kostbare grondstoffen.

6. Kantoorruimte

Een kantoorgebouw neerzetten, onderhouden, verwarmen en schoonhouden heeft een moeilijk te overschatten impact op het milieu. Loonkosten bedragen vaak de grootste kosten van een onderneming, maar huisvestingskosten komen al snel op een tweede plek. Wanneer al je medewerkers gemiddeld één dagje thuiswerken, zou je dus (een beetje kort door de bocht) af kunnen met twintig procent minder kantoorruimte. Zeker wanneer je personeelsbestand wat volume heeft, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Daarbij komt ook nog eens dat behoorlijk wat kantoren eigenlijk op de verkeerde plek in het land staan, en dat lang niet alle kantoren op een effectieve manier gebruikt worden. Denk aan vergaderzalen die de hele week door verwarmd worden, en maar twee keer gebruikt.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op PW.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: