Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersApps en gadgets6 Devices waarmee je overal kunt werken

Achtergrond

6 Devices waarmee je overal kunt werken

De desktop is nu echt passé. Je kunt hem immers niet overal mee naartoe nemen. Want werken doen we nu overal. Thuis, op flexwerkplekken, in de trein. Welke devices passen het best bij deze levenstijl?

Laptop
Het meest voor de hand liggende apparaat is natuurlijk de laptop. Die behoort toch zo’n beetje standaard tot de uitrusting van de mobiele werker. Het grote voordeel van de laptop ten opzichte van andere devices is het grotere vermogen. Je kunt er presentaties, documenten en andere files op bewaren. Maar hij is ook log en zwaar, vergeleken bij andere apparaten. Dus wat is er nog meer voor de mobiele werker?

Tablet
Een stap flexibler is dan natuurlijk de tablet, of iPad. Ben je veel op pad en moet je informatie delen of verwerken met klanten of collega’s? Dan is de tablet je ideale device om mobiel mee te werken. Dit device is dan ook in sectoren waar medewerkers veel op pad zijn niet meer weg te denken. Maar ook op kantoor is ie super handig. Hij is uitermate geschikt om presentaties mee te geven of aantekeningen op te maken tijdens vergaderingen. Hij is klein, snel en handzaam en past makkelijk in een kleine tas. Het apparaat weegt twee keer zo weinig als een laptop. Ook start hij over het algemeen sneller op en gaat de batterij langer mee dan die van de laptop, omdat hij zuiniger is. Nadelen: je kunt er weer minder data mee opslaan en het bestandsbeheer is zeer beperkt. Gelukkig zijn er de cloud en programma’s als Dropbox en Documents to go om excel en wordbestanden mee te beheren.

2-in-1 device
Voor wie toch geen afstand kan nemen van het idee om op een laptop te werken is er de hybride, ook wel bekend als de 2-in-1 of detachable. Wissel je in je werk veel deskresearch af met werken op een locatie? Dan is dit device zeer aan te raden. De 2-in-1 is een laptop die je, door met een simpele scharnierbeweging het toetsenbord eraf te koppelen, verandert in een touchscreen-gestuurde tablet. Bij de zogeheten convertible, koppel je het toetsenbord niet los, maar draai je het scherm om tot een tablet. De stand van het toetsenbord bepaalt of het apparaat als laptop of tablet dient. Zo kun je dus zelf bepalen wat voor device je op dat moment gebruikt.

Smartphone
Zonder twijfel de meest gebruikte zakelijke device van allemaal is de smartphone. En misschien ook wel meest waardevol. Je hebt er overal mobiel internetbereik mee, je kunt er makkelijk mee mailen, research doen en ja, inderdaad, je kunt er ook gewoon mee bellen. Dankzij de smartphone kun je bijvoorbeeld reistijd, of tijd in de wachtkamer bij de dokter, omzetten in nuttige werktijd. Je kunt je mails beantwoorden en telefoontjes plegen. En dat leidt tot meer efficiency. Advies: durf hem ook eens uit te zetten. Anders gaat het ten koste van je privéleven. Alleen een smartphone is overigens niet genoeg om je werk te doen. Wil je informatie verwerken, documenten uitwerken of bestanden bewerken heb je toch minstens een laptop of tablet nodig. Maar je komt er wel een eind mee.

Smartwatch
De smartwatch is in opmars als werkdevice. Met dit slimme horloge check je je mails, verstuur je appjes en laat je collega’s via standaard berichten weten dat je in vergadering zit en later terugbelt. De nabije toekomst heeft echter nog meer handige opties in petto, zoals spraakherkenningssoftware, waarmee je gesproken berichten kunt sms-en en mailen of kunt omzetten in tekst. Exact heeft al een speciaal boekhoudpakket uitgebracht waarmee je op je smartwatch realtime uren kunt registreren.

Slimme brillen
Google Glass is het niet geworden. Maar de ontwikkelingen rond die andere wearable, de slimme bril, staan niet stil. De nieuwe opvolgers staan al weer klaar, zoals de Oculus Rift en de HoloLens van Microsoft. Met deze slimme brillen kun je mail zien binnenkomen en internetten. Werkgevers kunnen via uren- en tijdsregistratie in de gaten houden hoe het staat met de productiviteit van hun mensen. Analisten van onderzoeksbureau Forrester voorspellen dat over vijf jaar wearables volkomen normaal zijn in het bedrijfsleven en dat werknemers dagelijks gebruikmaken van deze slimme accessoires in hun werk.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: