Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeien7 Veranderingen voor een productievere werkomgeving

Achtergrond

7 Veranderingen voor een productievere werkomgeving

Een gelukkige medewerker is productief. En productieve medewerkers betekent succes voor de organisatie. Hoe kan facility management bijdragen aan de employee experience? 7 simpele veranderingen voor een productieve werkomgeving.

Medewerkers brengen over het algemeen veel tijd op kantoor door. Als de omgeving saai is, verdwijnt de creativiteit vanzelf. Maar een inspirerende werkomgeving beïnvloedt een medewerker juist positief. Het maakt hem gelukkiger, gezonder en productiever, schrijft blogger David Spence op OfficeSpace, een platform over gezonde en productieve werkplekken. Spence biedt 7 kleine veranderingen voor een productieve werkomgeving.

1. Plaats (veel) levende planten

tip1Levende planten elimineert het ‘ik zit binnen en opgesloten’-gevoel. Zo voelt de werkomgeving meer ontspannen. “Ook bieden levende planten een betere luchtkwaliteit die de werkfocus positief beïnvloedt”, aldus Spence. Kost het onderhoud van levende planten teveel tijd? “Denk twee keer na voordat je nepplanten neerzet”, suggereert Spence. “Nepplanten zeggen iets over de kantoorcultuur en de bedrijfswaarden en e bieden geen gezondheidsvoordelen zoals levende planten.”

2. Zet bureau’s dicht bij het raam

tip2

Het natuurlijk daglicht dat door ramen naar binnenstroomt, biedt vele gezondheidsvoordelen. Het licht bevordert de vitamine D-aanmaak, het vrije zicht wekt creatief denken op en door af en toe naar buiten te staren verandert de oogfocus wat ontspant.

3. Voeg creatieve extra’s toe

tip3

Vul een ruimte niet op ‘om de ruimte op te vullen’. Integendeel, denk goed na over ieder kunstwerk, plant of ander extra’s. Een medewerker brengt meer tijd op kantoor door dan elders en de omgeving straalt ook de bedrijfswaarden en werkcultuur op bezoek af. Medewerkers voelen zich betrokken tot de werkplek als zij mee mogen denken over de inrichting van kantoor.

4. Creëer interactieve ruimtes

tip4

Moeten medewerkers in de organisatie veel samenwerken? Maak kantoormuren interactief! Bedek stukken van de muur met verschillende materialen zoals kalkverf, whiteboards en glas. Deze muren kunnen medewerkers gebruiken als ‘brainstormmuur‘. Heel efficiënt, want sta-vergaderingen duren korter en zijn ook nog gezonder.

5. Geef comfort een hogere prioriteit dan stijl

tip5

Medewerkers zitten gemiddeld zo’n 8 uur op een stoel. Waarschijnlijk gaan ze op hardhouten retrostoelen niet harder werken. Een mooie ruimte inspireert, maar levert het ook op wat de organisatie wil? Als er behoefte is aan nieuwe kantoormeubels, zoek dan de balans tussen comfort en stijl en zorg dat alles in lijn is met de bedrijfswaarden en behoeften van medewerkers.

6. Creëer openheid

tip6

Natuurlijk is niet ieder bedrijf geschikt voor een kantoortuin waar iedere afdeling werkt. Toch kun je een open kantoor creëren. Plaats bijvoorbeeld niches met lage muren of maak ze met een kamerscherm, creëer een café-achtige zithoek voor vergaderingen of interviews, reduceer rommel en transformeer lege ruimtes tot stiltewerkplekken.

7. Plaats flexibele meubels

tip 7

Behoort flexibiliteit tot de bedrijfswaarden? Uit dit dan ook in werkafspraken en kantoormeubels. Met flexibele werktijden creëer je een vrijheid waardoor medewerkers zich betrokken en gelukkig voelen. Bij verschillende werkzaamheden passen ook verschillende werkstijlen. Plaats bijvoorbeeld sta- zit- én leunbureau’s. Zo kan de medewerker de werkplek kiezen wat past bij het werk wat hij moet doen.

Bron: Facto


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: