Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond5 Tips voor een natuurlijk werkritme

Achtergrond

5 Tips voor een natuurlijk werkritme

Het Nieuwe Werken gaat verder dan bricks, bytes and behaviour. We weten nu inmiddels ook dat het niet gaat om de uren die je achter de computer doorbrengt, en dat 9-tot 5 werken niet per se hoeft. Het gaat juist om hoe je je werktijd indeelt. Wie vaker even pauze neemt, is productiever.

Travis Bradberry, managementauteur in de VS, schreef een stevig pleidooi in het blad Forbes tegen de 8-urige werkdag.Hij geeft 5 Tips voor een natuurlijk werkritme.

1 Verdeel de dag in uurtaken

Maak niet alleen een dagplanning en een weekplanning, maak ook een uurplanning verdeeld over de werkdag. Voordat u denkt dat mensen dan de hele dag op eindeloze Excelsheets kijken en nog gekker zullen worden van pauzesoftware: het gaat Bradberry om het natuurlijk ritme. Daar valt iedereen na enige tijd vanzelf in, omdat dat het prettigst werkt. Grote, tijdrovende taken moeten mensen bewust opdelen in kleinere stukken, omdat ze even moeten pauzeren na elk uur. Ze krijgen er misschien eerst een schuldgevoel van, maar uiteindelijk is het resultaat beter.

2 Denk om uw natuurlijke werkritme

Iedereen heeft elke dag tijden waarop hij en zij ‘op zijn best is’. De uren waarop het lichaam helemaal wakker is, en klaar voor de grote daden van vandaag. Doe de moeilijkste, lastigste taken op die uren. Plan ze ook op die tijd. Doe de routineklussen in de andere uren. Maar wat als je moet samenwerken? Stel van elkaar vast wanneer de meeste mensen op hun best zijn. Bij de meesten is dat op het eind van de ochtend / begin van de middag. (Bradberry noemt deze tip niet, maar het past erg bij de natuurlijke manier van werken, vinden wij…)

3 Concentreer je op het werk

Is het (nieuwe) werkuurtje weer aangebroken, dan moeten mensen zich ook echt concentreren op de taak die ze in dat uur willen doen. Alle afleidingen moeten dus uit, of weg. Dit vergt discipline, vooral als u net begint met zo werken. Maar het is de belangrijkste voorwaarde om deze interval-werkwijze te laten slagen. Werk is werk, pauze is pauze.

4 Hou echte pauzes

Mensen die vaker dan een keer per uur kort pauzeren, leveren nog beter werk af. Bleek uit het onderzoek van de Draugiem Group. Sterker nog: het werk wordt nog beter als u tijdens die pauzetijd ook echt rust neemt. Dat wil zeggen: opstaan of weggaan van de werkplek, en alles dat bij dat werk hoort daar achterlaten. Liefst gaat u naar buiten voor een korte wandeling. Een praatje maken met collega’s van een andere afdeling of de krant lezen kan ook. Als het maar echt wat anders is dan werken. Dit lijkt de klassiek-controlfreakende micromanager een horrorscenario, maar het werk van zijn werknemers wordt er echt beter door…

5 Luister niet naar je eigen lichaam

Wie wacht tot het lichaam zegt: hou nou even op, is eigenlijk al te lang aan het doorwerken. Het productiviteitsoptimum is dan al voorbij, en u bent al bezig met mindere kwaliteit leveren en meer foutjes maken. Langer doorwerken betekent nog slechter werk afleveren.

Mensen zijn het productiefst als ze op tijd stoppen met werken.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: