Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuws5 Tips om talenten te behouden

Nieuws

5 Tips om talenten te behouden

Hoe hou je talenten vast binnen je organisatie? Nou door ze ontwikkeling aan te bieden. Nu doen werkgevers dat wel, maar vaak op onduidelijke of beperkte manieren, vinden werknemers. Tijd om te veranderen want van elke drie nieuwelingen die u aanneemt, is er na een jaar minstens eentje alweer gevlogen.

Uit  onderzoek van de PageGroup blijkt dat werknemers steeds minder verwachten dat ze bij hun huidige werkgever hun vaardigheden kunnen ontwikkelen, promotie kunnen maken of meer verantwoordelijkheden krijgen. Sterker nog, het vertrouwen daalt alleen maar.

Millennials

Vooral millennials verwachten veel meer een aanbod op persoonlijke maat. Zij willen zich ontwikkelen als individu. Komt die verwachting niet uit, dan gaan werknemers twijfelen.

Flexibeler werken

En werkgevers doen heus wel wat, aldus de onderzoekers maar niet wat de werknemers willen. Die willen vooral flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden. Maar wat dat precies inhoudt, blijft meestal vaag. Flexibiliteit kan bijvoorbeeld betekenen: bij ons mag je tussen 9:00 en 9:30 binnenkomen, of het kan betekenen: het maakt ons niet uit of je thuis werkt, of ’s avonds. Die onduidelijkheid belemmert veel werknemers om ook echt flexibeler te gaan werken.

5 Tips

Wat kunnen organisaties beter doen bij hun talentmanagement, waardoor de mensen wel langer blijven? We destilleren uit recente onderzoeken deze 5 tips.

1} Maak de ontwikkelmogelijkheden concreet

Wat betekent ‘flexibel werken’ bij u concreet? Langere openingstijden van het bedrijfspand of vaker thuis kunnen werken? Geef concreet aan tot hoever, tot hoelang en wat u ervoor terug verwacht. Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er nu echt bij u? Denk aan carrièrepaden, verzamel concrete voorbeelden. Mensen snakken naar duidelijkheid van hun werkgever. Maar probeer ook om zo creatief mogelijk te zijn. Geef ruimte voor experimenten, in een veilige omgeving. Stimuleer uitwisselen van ervaringen en tips tussen collega’s. En als er echt iets gaat veranderen, aarzelt u natuurlijk niet om het te brengen.

2} Wees eerlijk over wat kan, en tot hoever

Ontwikkelmogelijkheden sneuvelen vaak in de dagelijkse druk van deadlines, elkaar kruisende afspraken en routinewerk waar wij ‘nu eenmaal’ ons geld mee verdienen. Beloof dus niet teveel, ook niet om de gewilde nieuweling over de streep te trekken.

3} Mensen willen echte ‘uitdagingen’

Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat hoog op het lijstje van baanwensen bij steeds meer mensen. Vooral bij de veelbesproken Millennials, waar bijna negen van elke tien dit het belangrijkste vindt aan een (nieuwe) baan. Vooral Millennials verwachten een aanbod op hun persoonlijke maat. Ze willen zich graag ontwikkelen als individu. Kijk bij persoonlijke ontwikkeling dus niet zozeer naar de behoefte van het bedrijf. Schat liever in waar het talent zelf die leerkick van krijgt. Zelfs als dat betekent dat u ze moet laten gaan. Denk aan de leercurve die bij iedereen net iets anders verloopt. Op het hoogtepunt moeten de talenten verder kunnen gaan.

4} Aarzel niet om ze te laten gaan.

Denk aan het artikel van Ryan Bonnici, manager, marketeer en auteur op HBR. Niet alleen moedigt hij zijn mensen aan om regelmatig buiten de deur te kijken. Hij doet het zelf ook. En dat wekt vertrouwen. Nodig, want medewerkers hebben vaak niet het gevoel dat ze echt open en eerlijk met hun leidinggevende kunnen praten over hun eigen carrièrewensen. Ze hebben het idee dat het vroeger of later tegen ze gebruikt zal worden. Als Bonnici ziet dat een van zijn teamleden er hier niets meer bij kan leren, dan ondersteunt hij pogingen om elders te gaan werken. Waardoor zijn mensen eerder over hun wensen praten. En hij meer gelegenheid krijgt om ze toch binnenboord te houden.

5} Luisteren!

“Moet ik echt zeggen waarom ik een andere baan wil? Ik geef al jaren aan dat ik geen uitdaging meer zie in mijn functie, maar ik heb niet het gevoel dat er naar me wordt geluisterd.” Een typische reactie van een overstapper op de vraag waarom ze het voor gezien houdt bij haar vorige werkgever. En dan is dit nog wel iemand die jaren van onbegrip heeft volgehouden. De meeste managers luisteren niet naar hun mensen. Onderzoeken tonen dat keer op keer aan. Dus: vraag medewerkers naar hun ambities, drijfveren en behoeften. Niet alleen hebben ze dan het gevoel dat ze serieus worden genomen en dat er naar hen wordt geluisterd, bedrijven kunnen ook echt inspelen op wat hen drijft. Dat maakt het makkelijker de doelen van de organisatie en de medewerker op elkaar af te stemmen.

En dan werken ze veel langer, en veel gemotiveerder bij u.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: