Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en management5 Tips hoe teams beter kunnen samenwerken

Achtergrond

5 Tips hoe teams beter kunnen samenwerken

De beste teams zijn groepen mensen die goed samenwerken. Klikt als een open deur, maar kennelijk is het dat niet. Kijk maar hoeveel fouten er nog worden gemaakt bij het samenstellen van teams. 

Meestal zijn het behoorlijk eenzijdige klonen van enkele succesvolle mensen die nu in het management zitten, òf allang zijn vertrokken. Focussen op de mate waarin iemand ‘past’ binnen de bedrijfscultuur is ook niet altijd een goed idee, volgens Lou Adler, CEO van The Adler Group op, LinkedIn. Wat dan wel?

5 tips van een teleurgestelde baseballcoach.

1. Kijk naar de verschillende rollen die nodig zijn in elk team
Een valkuil die vaak over het hoofd wordt gezien, is kloneren. Wie kiest voor iets anders neemt een risico. Dat kan je al snel zelf je kop kosten. Maar een team dat bestaat uit mensen met vrijwel dezelfde vaardigheden, kennis en ervaringen vecht elkaar al snel de tent uit. Elk team heeft goede organisatoren nodig, harde werkers, minstens een creatieveling voor de doorbraak, en strategische denkers met helicopterview om de groep bij de les te houden. Ook zijn er altijd generalisten en specialisten nodig. Benoem die rollen eerst, en zoek er dan de beste mensen bij. Wie het andersom doet, komt al snel op het veilige, grijze midden uit.

2. Het gaat om het werk, niet om degene die het doet
Omschrijf elke taak als een aantal doelen die moeten worden bereikt, niet als lijstjes van benodigde vaardigheden en jaren ervaring die je zou moeten hebben. Het gaat erom wat je ermee doet, wat je ermee bereikt. Zo is elke callcentermedewerker in staat snel en makkelijk een gesprek aan te knopen met bijna elke klant. Maar alleen de echt goede mensen stellen de juiste vragen waarmee ze die klant snel en goed helpen. En alleen de beste programmeurs weten hoe ze een echt robuuste applicatie moeten maken. Kennis van gereedschap spreekt vanzelf voor een vakman. Het gaat erom wat ze ermee bereiken

3. Het doel staat voorop, niet de ‘fit’ op de bedrijfscultuur
De hamvraag is niet of iemand past binnen de cultuur van het bedrijf. De hamvraag is: kan hij het werk doen dat gedaan moet worden. Om daar achter te komen, moet de recruiter doorvragen op de belangrijkste resultaten die elke kandidaat heeft behaald. Bij voorbeeld met de STARR- of START-methode. Leg de veelbelovende kandidaten dan een vraagstuk voor waar hij straks in werkelijkheidheid ook mee te maken krijgt. Uit de manier waarop hij dat zou aanpakken, leert u veel meer over de culturele ‘fit’ dan vragen over persoonlijke eigenschappen. Het gaat er immers om hoe hij daarmee omgaat in uw bedrijf, bij de doelen die hij moet realiseren.

4. Neem de tijd om te zoeken naar de beste kandidaat
Werven en selecteren kost tijd, soms erg veel tijd. Onder tijdsdruk ontstaat al gauw de neiging om van elke afdeling ‘dan maar’ wat mensen te plukken die even wat tijd ‘over’ hebben. De schade die hierdoor ontstaat, is vaak aanzienlijk. Niet-effectieve teams doen er veel langer over om met iets te komen, en dat ‘iets’ is vaak veel minder bruikbaar dan het resultaat van een zorgvuldig samengesteld team. Vaak moet alles dan opnieuw, en zijn er veel gevoelens gekwetst. Neem wat meer tijd om het team goed samen te stellen, dat is een investering die u zeker terugverdient.

5. De beste mensen hebben alternatieven
Wie weet wat hij kan, heeft altijd meerdere plaatsen en mogelijkheden waar hij dat talent kan gebruiken. Zoek naar de mensen die lastig zijn te krijgen, die niet direct “ja” zeggen als u ze polst. U kunt dat omdat u vrij goed in kaart hebt gebracht wie u moet hebben, door eerst tip 1 tot en met 3 goed voor te bereiden. Dan weet u vrij nauwkeurig wie u daarvoor wilt, nee echt moet hebben.

Dit artikel verscheen eerder op Over Duurzame Inzetbaarheid.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: