Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werken4 Tips om door te werken tijdens de vakantie en je gezin te vriend te houden

Elders werken

4 Tips om door te werken tijdens de vakantie en je gezin te vriend te houden

De vakantie staat voor de deur. Tijd om de out-of-office melding aan te zetten. Toch werken steeds meer werknemers door vanaf hun vakantieadres. 4 Tips hoe je dat kunt doen zonder stress te krijgen en je familie te vriend te houden.

Toch even je dagelijks je mail checken via de wifi van je Franse camping. Of meelezen in dat rapport dat binnenkomt, omdat je cc staat in de mail. Zeker een derde van de Nederlanders blijft doorwerken op vakantie.

Werken op vakantie
Van alle internet gebruikers op vakantie (met een baan) zegt 9 procent dagelijks en nog eens 21 procent een paar keer per vakantie te werken door bijvoorbeeld de e-mail te controleren en beantwoorden. Een derde van alle internetgebruikers met een baan geeft toe tegenwoordig meer te werken op vakantie dan voorheen.

Afsluiten van werk
De mogelijkheid die we hebben om online te werken op vakantie is niet voor iedereen een zegen. Vier van de tien werkenden vinden het lastig om zich af te sluiten van het werk, doordat ze online (kunnen) zijn op vakantie. Zes van de tien vinden het vervelend dat ze (online) kunnen werken tijdens vakantie. Slechts een klein deel (14 procent) vindt deze mogelijkheid prettig.

Hoe erg is het eigenlijk? Ben je echt een workaholic als je wilt blijven werken? Volgens wetenschapper Jessica Bloom, die een onderzoek deed naar de invloed van vakantie op het welzijn van werknemers, niet . “Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld tijdens de vakantie toch elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat eigenlijk niet slecht.”

Afstand nemen
Wel is het heel belangrijk om mentaal afstand te nemen van je werk tijdens je vakantie, stelt ze. “We zagen duidelijk dat degenen die dat goed kunnen een sterkere stijging hadden in hun welbevinden, ten opzichte van de mensen die dat niet zo goed kunnen. Tegelijkertijd zagen we dat 20 tot 25 procent van de mensen wel werkt op vakantie, een half uur tot een uur per dag. Dan gaat het bijvoorbeeld om klusjes zoals even de mail checken, een belletje doen of een rapportje doornemen. Opvallend in het onderzoek is dat dit werken tijdens de vakantie niet van invloed was op het welbevinden.”

Willem van Rhenen, chief medical officer bij ArboNed, ziet er geen kwaad in dat
werknemers tijdens de vakantiemaanden in contact blijven met het werk. Volgens hem is werken gezond en hij vindt het best vreemd dat we een paar keer per jaar afwezig moeten zijn van het werk om een beetje te bekomen.

Daarnaast zorgt vakantie nemen volgens van Rhenen juist voor extra stress. “Veel mensen vallen op de eerste vakantiedag in een gat en schieten op de eerste werkdag meteen weer in de stress.”

4 Tips
Maar hoe zorg je er nu voor dat je werkt op vakantie en niet ruzie krijgt met je gezin of toch last van stress krijgt?

1. Zorg ervoor dat je de controle houdt. Kies er zelf voor om te werken. Een baas die onverwacht belt of mailt en dingen van je verwacht kan stress veroorzaken. Alleen de echte workaholic zal hierop kicken.
2. Probeer ook werk- en privémails gescheiden te houden. Voordat je het weet zit je te werken als je door je mailbox gaat, omdat je allerlei werkmails tegenkomt.
3. Als je toch gaat werken, stem dat dan goed af met degene met wie je op vakantie bent. Dat voorkomt irritaties. Een half uurtje in de ochtend bijvoorbeeld, of een ander vast tijdstip. Dan weten je familieleden of vrienden waar ze aan toe zijn met je.
4. Schrijf goede ideeën meteen op en bewaar ze tot wanneer je terug bent.Voor mensen in een creatieve baan geldt vaak dat ze tijdens de vakantie allerlei goede ideeën krijgen.  Op deze manier kun je het werk toch uit je hoofd zetten.”

Vakantieaccommodaties spelen massaal in op de behoefte van velen om dag en nacht online te kunnen zijn. Steeds vaker is er in hotels en op campings wifi beschikbaar. Meer dan de helft van de Nederlanders let bij het boeken van een vakantie op de aanwezigheid van draadloos internet.

(Bron: Redactie Over Het Nieuwe Werken )


 • admin

  AjxjI0 dfduuxozkpso, [url=http://asabkdinpwtt.com/]asabkdinpwtt[/url], [link=http://rxzjkbrwxxrd.com/]rxzjkbrwxxrd[/link], http://tfzbjsunhoqv.com/

 • Saloni

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: