Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond4 tips om beter te functioneren in een drukke werkomgeving

Achtergrond

4 tips om beter te functioneren in een drukke werkomgeving

Werken in een kantoortuin kan een grote uitdaging zijn, zeker voor wie gevoelig is voor prikkels (visueel of auditief). En laat dat nu net een vaardigheid zijn die in deze moderne tijden essentieel is: het vermogen om overzicht te kunnen houden in een sterk wisselende werkomgeving. Hoe combineer je dat?

Door Karen Visser

Uit recent onderzoek leren we dat je productiviteit er in een kantoortuin niet beter op wordt. Kantoortuinen zijn er al een tijd, maar met de komst van Het Nieuwe Werken dat rond 2010 een echte vlucht nam, zien we steeds meer mensen werken in grote ruimtes. (Onderzoek: Open offices are bad for productivity, bron Mentalfloss.com)

Wantrouwen speelt mee

In 2012 bleek al dat wantrouwen een factor was: alles wordt zichtbaar en heel veel wordt hoorbaar. Laagdrempelig samenwerken, zogezegd. Je weet waar je collega mee bezig is. En hoewel dat zeker voordelen heeft, zijn er zeker ook nadelen: je wordt zelf verantwoordelijk voor het filteren van beeld, geluid en informatie.

Er is een mooi citaat van een Amerikaanse professor Nieuwe Media, Clay Shirky. Zijn stelling is dat er niet zoiets bestaat als ‘informatie overload’, alleen falende filters. Ligt het dan dus aan jezelf? Deels, maar niet helemaal.

Hieronder vind je 4 tips om beter te functioneren in een drukke werkomgeving.

1) Maak je eigen gebruiksaanwijzing

Apparaten hebben een gebruiksaanwijzing, maar mensen hebben dat ook. Iedereen heeft eigen ideeën, normen en grenzen. Hoe gaan je collega’s en klanten het beste met je om? Waar reageer jij goed op en waarvan sla jij op tilt? Wanneer je je eigen gebruiksaanwijzing schrijft geef je een heel persoonlijk kijkje in jouw werkstijl en communicatiestijl.

Dat kan op meerdere manieren. Een ‘echte’ gebruiksaanwijzing maken bijvoorbeeld. Teken jezelf op een groot vel en benoem de knoppen. Waarop moet je vooral wel drukken en waarop niet? Wat gebeurt er dan? Wat heb je nodig om optimaal te functioneren? Waarvan laadt jouw batterij op?

Of geef iedereen een invuldocument met daarin de ruimte om een aantal zinnen af te maken naar eigen inzicht. Meteen schrijven, wat als eerste in je opkomt is het beste. Voorbeelden van zinnen:

 • Als ik één ding mocht veranderen aan mijn werkplek, dan is dat…
 • Ik functioneer op mijn best wanneer ik…
 • Het trefwoord van mijn droomwerkplek is…

2) Maak afspraken

Uit die gebruiksaanwijzing kun je opmaken dat wat jij lawaaierig vindt, voor je collega ‘gezellig achtergrondgeluid’ is.

In deze video legt Karen Visser uit waarom het maken van afspraken belangrijk is:

Maak dus afspraken over wat je van elkaar merkt: we voeren telefoongesprekken op een daarvoor geschikte plek, we zetten geen muziek aan zonder koptelefoon en we ondertitelen niet onze werkzaamheden niet (“Zo…. Dat is gedaan. Nu nog dat mailtje even…”).

Dit is echt goed om te doen. Het overgrote deel van mislukte invoeringen van HNW-werkomgevingen loopt stuk omdat men dit gedrag niet bespreekbaar maakt.

3) Wees creatief

Kijk naar hoe jij zelf, eventueel in samenwerking met collega’s, facilities of je leidinggevende, de werkomgeving kan aanpassen en comfortabel kunt maken. Dat hoeft echt geen gelikte kantoorinrichting, loungehoek of belstoel à € 2.500 te zijn.

Begin met bespreken waar men behoefte aan heeft: veel concentratiewerkplekken? Of juist overlegplekken? Loungehoek of traditionele lunchtafel? Of beide?

Je kunt ook eenvoudig veranderen door te schuiven met meubilair of planten neer te zetten. En ga eens langs de kringloop. Wie weet wat je daar vindt.

4) Minimaliseer de herrie

Die kunnen uit telefoons en computers komen: meldingen van nieuwe berichten, nieuwe mails, nieuwe vermeldingen op social media, storende beltonen…

De akoestiek van een ruimte kan ook vervelend werken. Een tussenvorm van halfhoge wandjes die met stof zijn bespannen kan prettig zijn; je ziet elkaar nog wel, maar je hebt toch iets meer scheiding.

Sluit jezelf af met een koptelefoon, als je niet van plaats kunt veranderen voor concentratiewerk. Dat hoeft niet eens met muziek; stilte kan ook, of concentratiegeluid zoals dit: Simplynoise.

Workshop Overleven in de kantoortuin

Overeind blijven in een prikkelrijke omgeving? Wil je als team afspraken gaan maken over (samen)werken? Kom dan naar de workshop Overleven in de kantoortuin van Karen Visser tijdens de Management Support Workshopdagen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Management Support.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: