Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond4 Tips voor een goed zelfsturend team

Achtergrond

4 Tips voor een goed zelfsturend team

Een sterke, coherente bedrijfscultuur is de essentiële smaakmaker van succesvolle zelfsturende teams, volgens Margaret Heffernan, CEO van vijf bedrijven. Teams met veel sociaal kapitaal zijn, da nook te herkennen aan drie kenmerken.

Heffernan baseert haar lijstje niet alleen op eigen ervaringen, maar ook op onderzoek van Thomas Malone en anderen van het toonaangevende onderzoeksinstituut MIT. Het sluit aan bij Nederlandse bevindingen met zelfsturende teams.

4 Kenmerken

De drie kenmerken die een goed zelfsturend team moet hebben:

1. Iedereen krijgt ongeveer evenveel spreektijd.
Dat wordt niet gemeten met een stopwatch. Het gaat erom dat de inbreng van elk teamlid even serieus wordt genomen, en dat elk teamlid bijdraagt aan de oplossing.

2. Elk teamlid heeft een goede sociale antenne.
Ook kleine veranderingen in de stemming en het gedrag van de andere teamleden merken ze op. Een van de bekendste tests om het empathisch vermogen te beoordelen is de Reading the Mind in the Eyes-test.

3. Het team bevat meer vrouwen.
Heffernan houdt zich beleefd (of empathisch) wat op de vlakte over deze derde succesfactor. Maar vele onderzoeken en ervaringen wijzen uit dat teams die bestaan uit mannen en vrouwen, liefst ook van verschillende leeftijden en zo veel mogelijk relevante achtergronden en opleidingsniveaus beter scoren dan eenzijdig samengestelde teams.

4. Er is een uitdaging
Een team dat bestaat uit louter goede vrienden bereikt niet veel. Net zo min als een orkest dat blij en gelukkig is met elkaar, en met de stukken die ze spelen. De noodzaak om met een goede, bruikbare en werkzame oplossing te komen moet echt voelbaar zijn. Het gelukkige gevoel ontstaat pas nadat het team de verbetering heeft gevonden. En daartoe moet er eerst wrijving zijn, onenigheid, verschillen van inzicht. Een briljante oplossing ontstaat niet zomaar.

Daarvoor moet eerst het sociale kapitaal aan het werk zijn gegaan, in constructieve verschillen van inzicht tussen teamleden.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid

 


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: