Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuws4 Onmisbare eigenschappen voor een zelfsturende baas

Nieuws

4 Onmisbare eigenschappen voor een zelfsturende baas

Een goede manager voor zelfsturende teams geeft geen leiding maar inspireert zijn mensen. Zodat ze boven zichzelf uitstijgen, meer waarde ontdekken bij zichzelf en uiteindelijk meer waarde toevoegen aan de organisatie. Maar wat maakt nu een succesvolle manager? 4 Tips.

Lewis Garrad en Tomas Chamorro-Premuzic hebben vier essentiële eigenschappen ontdekt bij leiders die goed kunnen zelfsturende teams kunnen aansturen. Niet omdat het moet, of omdat ze er geld voor krijgen, maar omdat ze erin geloven, omdat ze zich van nature al zo gedragen en omdat ze eigenlijk niet anders kunnen. Ze zijn leden van een echt zelfsturend team geworden. Hoe gedragen managers zich die dit kunnen?

1. Ze zijn nieuwsgierig en onderzoekend

Weinig is zo inspirerend als iets nieuws. Komt omdat we allemaal nieuwsgierig zijn. Daarom hebben nieuwsgierige managers altijd een helicopterview, en blijven ze van daaruit hun mensen inspireren met zoektochten en verkenningen naar nieuwe mogelijkheden en alternatieven om het werk nog leuker, beter en inspirerender te maken. Ze hebben een hekel aan verveling en monotonie, dus staan ze altijd open voor nieuwe ideeën van anderen die hun eigen werk (nog) interessanter maken.

2. Ze blijven de uitdagingen opzoeken.

Iedereen kent wel de domper die vaak komt na een succes. Volgens Garrad en Chamorro-Premuzic zijn optimistische mensen die denken het wel te kunnen minder succesvol dan mensen die denken dat iets moeilijk zal worden. Managers die hun mensen ertoe aanzetten om niet snel tevreden te zijn met behaalde resultaten, geven meer richting en inspiratie aan hun (zelfsturende) teams. De teamleden hebben sterker het gevoel dat ze echt naar een resultaat toewerken en echt iets aan het proberen zijn dat de moeite waard is. Zelfs (of misschien wel juist) als het niet lukt.

3. Ze nemen mensen aan met dezelfde waarden en opvattingen.

Iets krijgt pas echt waarde als het past bij je persoonlijke kernwaarden en normen. Daarom is de aansluiting op de bedrijfsdoelen zo belangrijk. Garrad en Chamorro-Premuzic stellen dat managers beter mensen kunnen aannemen die wat minder goed zijn in hun werk, maar wel uitstekend passen bij de doelen, cultuur en waarden van het bedrijf. Deze mensen voelen zich meer verbonden met het werk en met hun collega’s.

4. Ze geven mensen echt vertrouwen.

Wie vindt het leuk om tijdens zijn werk voortdurend op zijn vingers te worden gekeken door een leidinggevende die er kennelijk niet veel fiducie in heeft? Garrad en Chamorro-Premuzic noemen dit ‘micromanagen’ een grote afknapper voor veel professionals. Ze hebben niet meer het gevoel dat hun werk ertoe doet, en dat zij zelf nog veel bijdragen aan het resultaat van de organisatie. Managers die hun mensen echt vertrouwen, geven ze alle ruimte om te experimenteren. Daarmee helpen ze mensen om te groeien in hun rol, die ze grotendeels zelf vorm hebben gegeven. Een proces dat sommigen aanduiden met job crafting, stellen de auteurs. Mensen die hiervoor genoeg ruimte krijgen, zien hun werk enorm aan relevantie winnen. En dat komt omdat ze merken dat hun leidinggevende ze echt vertrouwt.

Deze vier factoren moet u wel in samenhang bezien, benadrukken Garrad en Chamorro-Premuzic. Een wantrouwende baas die mensen medogenloos blijft sturen naar grotere prestaties door opzettelijk de doelpalen te verplaatsen tijdens de wedstrijd demotiveert zijn mensen en behaalt slechtere prestaties. Zonder een nieuwsgierige helicopterview komt aansturen op meer, meer en nog meer alleen maar intimiderend over.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: