Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeien4 Niveaus om zelfsturend te worden

Achtergrond

4 Niveaus om zelfsturend te worden

Een veel gebruikte indeling voor teamstadia is die naar taakvolwassenheid. Er zijn vier niveaus, lopend van laagvolwassen tot hoogvolwassen. Eigenlijk van peuter naar puber en dan via adolescent naar volwassene. Immo Nijhof geeft een korte opfrisser op HR-Base

Natuurlijk, de werkelijkheid is genuanceerder, daar zijn afbakeningen nooit zo absoluut. De vier niveaus helpen om een indruk te krijgen van de stand van samenwerking en ze laten je de ontwikkelmogelijkheden van het team zien.

1. Veel conflicten en nauwelijks samenwerking

‘Wat een chaos’, zou je soms kunnen denken. Hier is echt een verzameling individuen te zien, van een team is gewoonweg geen sprake. Er zijn veel conflicten, er wordt gezocht naar structuur en de teamleden in spé kijken vooral naar hun leidinggevende. Bij een probleem komt eerst de schuldvraag aan de orde en gaat de energie naar het aanwijzen van een schuldige. In overleggen onderbreken teamleden elkaar regelmatig om hun punt te maken. Of ze onderbreken elkaar gewoonweg impulsief. Ze luisteren slecht en stellen nauwelijks vragen om issues helder te krijgen.

2. Naar een collectief

Een team in deze fase is nog steeds eerder een groep dan een team. Weliswaar is er samenwerking, die is onbedoeld vaak gericht op eigenbelang. ‘Kun jij iets voor mij regelen, ik heb het zo/morgen/gisteren nodig.’ Het is vaak een samenwerking waarbij – om en om – de één de ander uit de brand helpt. De wederkerigheid en het gezamenlijk belang (het teamdoel), nodig voor een goed functionerend team, zijn nog geen gemeengoed. Er is veel behoefte aan het verbeteren van de onderlinge communicatie en elkaar constructief aanspreken. ‘Elkaar goed feedback geven’ komt vaak voor als behoefte van het team. Veel teams zitten in dit stadium van samenwerking.

3. Aandacht voor elkaar

Het team is bekwaam geworden en werkt effectief samen aan het teamdoel. De onderlinge samenhang tussen de teamleden is goed. Voor een leidinggevende is dit een lekker team, je kunt wat meer op afstand staan. Het team wordt zelfsturend. Het team is trots op zichzelf. Het werkt hard en bereikt veel. En het mag best gecomplimenteerd worden. De keerzijde is dat een team in dit stadium sterk gericht is op de eigen prestaties. Teamleden kunnen zich competitief opstellen naar andere teams en afdelingen. Nieuwe teamleden hebben moeite om te worden toegelaten. En om de teamsfeer intact te houden, kunnen teamleden hun eigen behoefte – bijvoorbeeld aan persoonlijke groei – wegslikken. Of om de relatie in het team niet te verstoren, kan het elkaar open bevragen over motieven achterwege blijven. Lees ook de case van HagoNext over zelfsturende teams…

4. Goed samenwerken met vele anderen

In deze fase is het team een volwassen team geworden. Binnen het team wordt echt samengewerkt. Er is veel vertrouwen tussen de teamleden. Wederkerigheid is hoog en inspringen voor elkaar is de gewoonste zaak van de wereld. Teamleden staan open voor feedback en geven dit constructief aan elkaar. Het team werkt aan doelen die duidelijk gerelateerd zijn aan de organisatiedoelstellingen. Met andere teams en afdelingen is de samenwerking goed. Het team evalueert regelmatig. Nu gaat teamontwikkeling vaak over het anders laten denken en zien door de teamleden.

Lees het hele artikel op HR-Base, inclusief verwijzing naar de volgende ontwikkelstadia van peuter naar ervaren professional!


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: