Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond3 Tips voor meer betekenis in het werk

Achtergrond

3 Tips voor meer betekenis in het werk

Meer zingeving in ons werk, zorgt ervoor dat we er meer bevlogen en gemotiveerd voor zijn. Maar hoe zorg je er als werkgever nu voor meer betekenis in het werk?

John Baldoni, bekend management auteur en leiderschapsstrateeg geeft op Forbes 3 Tips die kunnen leiden tot meer werk met meer betekenis, voor meer mensen.

1 Verstevig de netwerken tussen mensen

Mensen willen werk doen dat ertoe doet, werk met betekenis. En ze willen dat graag doen met andere gelijkgestemden, die dezelfde doelen in hun werk nastreven. Ideaal is het als deze mensen elkaar helpen en steunen in dat werk. Een werkgever die zulke netwerken ondersteunt, loopt een kwart minder risico op dalende omzetten.

En de werknemers die in zo’n netwerk samenwerken hebben 30 procent meer kans op hoger loon. (Hoewel het ze daar niet om ging?) Een manier om netwerken tussen gelijkgestemden te bevorderen is ze aanmoedigen om meer zinvolle ervaringen vaker onderling uit te wisselen. Gebeurtenissen en resultaten in het werk die laten zien ‘waarvoor we dit allemaal doen’.

2 Elke medewerker wordt een kenniswerker

Elke werknemer bezit een schat aan ervaringen, zelfs beginnende productiemedewerkers, stellen de auteurs. Maar het bedrijf profiteert alleen van die kennis wanneer het beleid ontwikkelt en implementeert om alle medewerkers bewust te maken van de waarde die elke ervaring kan hebben. En ze vervolgens alle gelegenheid geeft om iets te doen met die kennis, ideeën en ervaringen.

Vooral werknemers met dagelijks klantcontact hebben veel opvattingen over hoe het werk beter zou kunnen. De ruimte bieden om echt iets te doen met die inzichten geeft ze het gevoel dat ze hun eigen werk (en dat van anderen) mede vorm geven. Ook laat het medewerkers groeien als mens en als professional – waardoor ze nog waardevoller worden, voor zichzelf, voor de collega’s en voor de hele onderneming.

3 Laat de zin van het werk overal doordringen

Weten waarom deze onderneming bestaat springt niet zo in het oog bij sommige functies. Denk met name aan de ondersteunende taken, zoals secretariaat en schoonmaak. Natuurlijk zijn ze net zo onmisbaar als de functies waarin mensen wel dagelijks klantcontact hebben. Dus zijn deze werknemers uiterst waardevolle ambassadeurs om de zin en het doel van al het werk vaker over te brengen bij iedereen.

Opmerkelijk: in het artikel noemen de auteurs ook werknemers met kinderen en oudere werknemers als goede ambassadeurs om de zingeving van dit werk te benadrukken. Zij kunnen vooral de jongere werknemers en de mensen die net ‘binnen’ zijn daarin meenemen.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid


Reageer op dit artikel

  Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: