Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersKantoorinrichting3 Tips om creatief talent aan te trekken

Achtergrond

3 Tips om creatief talent aan te trekken

Op zoek naar creatief talent voor uw organisatie? Natuurlijk een goed salaris helpt daarbij, net als een goede werk-privébalans. Toch speelt ook de locatie een onderscheidende factor in dit digitale tijdperk.

De juiste locatie waar je mede-creatievelingen ontmoet kan namelijk een grote aantrekkingskracht uitoefenen op jonge talentvolle medewerkers. Het delen van een ruimte met startups die dezelfde ideeën en cultuur nastreven speelt een belangrijke rol.

Uit een recent onderzoek van Cognizant blijkt dat het samenspel van bedrijven, gemeentes en ondernemers een grote rol speelt in de ontwikkeling van de vierde industriële revolutie; oftewel het kantoor van de toekomst. Bij het aantrekken van de juiste mensen en het stimuleren van innovatie zijn er drie elementen van belang:

1. Co-locatie

De traditionele kantooropzet, waarbij iedereen aan het werk is op een vaste werkplek op het centrale hoofdkantoor, is inmiddels echt achterhaald. Waar vroeger het werk redelijk eenzijdig was, wordt er nu meer creativiteit en diversiteit verwacht van een medewerker. Dat vraagt ook om de bijbehorende faciliteiten.

Een bedrijf dat zich vestigt in een creatieve hub, of een andere vorm waarin kruisbestuiving mogelijk is tussen bedrijven, is een succesrecept voor innovatie. Aan inspiratie immers geen gebrek. De nabijheid van startups en de zichtbaarheid als bedrijf voor creatief personeel geeft een positieve impuls aan innovatie.

2. Integratie (in slimme steden)

Simpelweg verhuizen om dichter bij klanten, partners, medewerkers en andere startups te zijn is niet voldoende.Zonder geschikte interactiemogelijkheden zal er niet veel gebeuren. Op de ideale locatie is er gelegenheid om samen te werken, te sparren en elkaar tegen het lijf te lopen. Niet alleen binnen je eigen bedrijf, maar verspreid over personeel, vakgebieden, bedrijven en sectoren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Strijp T in Eindhoven; dit businesspark inspireert niet alleen qua uitstraling – de oude, industriële gebouwen onderscheiden zich duidelijk van het standaard bedrijventerrein – maar het is ook de ideale plek voor innovatieve (technische) bedrijven, startups en stakeholders om elkaar te vinden en samen tot bijzondere ideeën te komen.

3. Cultuur

Je kunt een geweldige locatie hebben, met de beste mogelijkheden om elkaar te vinden, maar zolang de cultuur er niet naar is om elkaar op te zoeken zal het resultaat waarschijnlijk alsnog uitblijven. Als bedrijf moet je er dus voor zorgen dat de locatie een samenwerkingscultuur stimuleert met een agile manier van werken. Locatiestrategie wordt steeds vaker gebaseerd op de gewenste cultuur, en steeds minder op verwachtingen vanuit de sector.

Dus, bedrijven die normaliter uit vanzelfsprekendheid zouden hebben gekozen voor Amsterdam als thuisbasis, zullen nu sneller kiezen voor Utrecht of Eindhoven. Waar (een deel van) deze switch mogelijk is ontstaan uit kostenoverwegingen, wordt er door de andere cultuur die de nieuwe locatie met zich meebrengt vanzelf ook een ander soort medewerker aangetrokken. Eentje met andere ideeën en behoeftes, maar mogelijk ook met een andere cultuur en (zakelijke) instelling.

Kijk verder dan alleen productiviteit

“Bij het finetunen van een locatiestrategie moet verder worden gekeken dan alleen een toename in productiviteit en efficiency”, zegt Euan Davis, European Lead for Cognizant’s Centre for the Future of Work. “In het ideale scenario ontstaat er een ecosysteem dat een gebalanceerd samenspel vormt tussen bedrijven, gemeentes en ondernemers. Met de juiste ingrediënten kan dit uitgroeien tot een epicentrum van innovatie. Deze boost in creativiteit kan zowel startups als gevestigde bedrijven een impuls geven in het digitale tijdperk. Zowel binnen de muren van de stad, als binnen die van een bedrijf.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: