Stelling

Ik wil liever weer een vaste werkplek op kantoor

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond3 Tips hoe je medewerkers meekrijgt in gezonder leven

Achtergrond

3 Tips hoe je medewerkers meekrijgt in gezonder leven

Gezonde werknemers zorgen voor gezonde organisaties. Voor meer productiviteit en creativiteit. Hoe krijg je je medewerkers zo ver om gezonder te leven? 3 tips.

Bedrijven en organisaties proberen van alles om medewerkers te stimuleren om gezonder te leven. Veel medewerkers zitten echter niet te wachten op al die voorzieningen en interventies. Vooral de meer praktisch opgeleide werknemers ervaren bemoeienis van de werkgever vaak als bedreigend voor hun privé-leven.

Duurzame inzetbaarheid

“Deze doelgroep wordt vaak als onwillig gezien, maar dat klopt beslist niet!’, zegt vitaliteitspecialist Annet van Oss. “Succesvolle bevordering van duurzame inzetbaarheid bij praktisch opgeleiden vraagt alleen om een totale ommekeer in denken.’

Volgens Van Oss gaat deze doelgroep wel aan de slag als je benadering aan drie voorwaarden voldoet:

1. Stop met beleren en betuttelen

Van Oss:”Ik verbaas me er altijd weer over: Zouden werkgevers nou écht denken dat werknemers niet weten dat een appel gezonder is dan een vette snack? Of dat werknemers niet weten dat bewegen gezond is? Je vitaliteits-interventie is wel erg magertjes als die er van uitgaat dat gebrek aan kennis over wat gezond is de oorzaak is van ziekte en verzuim.”

2. Respecteer de privacy van je werknemer

“Als werkgever weet je niet wat er allemaal speelt in het privé-leven van je werknemer. Misschien heeft die wel veel grotere en dringender problemen aan zijn hoofd dan alleen gezondheid. En heeft hij of zij wellicht heel andere hulp nodig!  Alleen je werknemer kan weten wat voor hem of haar prioriteit heeft. En met wie of met welke hulpverlener problemen gedeeld zouden kunnen worden.  Een succesvolle vitaliteits-interventie respecteert de privacy van je werknemer voor de volle 100 procent.”

3. Respecteer de autonomie van je werknemer

“Ieder mens heeft behoefte aan autonomie. Autonomie is een basisbehoefte. Erken dat iedere werknemer de expert is van zijn eigen leven en biedt hem eigen keuze en eigen regie.”

Elk succesvol vitaliteitsconcept voldoet aan deze voorwaarden en is gericht op het vergroten van autonomie en bijdragen aan een zinvoller en waardiger leven, aldus Van Oss. Met haar boek ‘Anders over leven’ nodigt de auteur werknemers uit om in kaart te brengen hoe het met ze gaat en hoe tevreden ze daar zelf mee zijn. In eenvoudige taal, laagdrempelig en absoluut niet belerend of betuttelend. Aan bod komen de invulling van basisbehoeften als ontspanning, waardering, nachtrust en sociale contacten en ook hoe werknemers omgaan met hun tijd.

De aantrekkelijk vormgegeven invuloefeningen leveren naast inzichten ook vaardigheden op. Juist iemands vaardigheden om met het leven om te gaan, vergroten de autonomie en bepalen iemands vitaliteit.  Daarnaast ontdekt de lezer door specifieke vragen waar hij mogelijk een probleem heeft. Zo kan het boek ook preventief werken en waar nodig een hulpvraag direct koppelen aan de bedrijfsarts of vertrouwenspersoon door een simpele toevoeging van de werkgever.


Reageer op dit artikel

  Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: