Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en management10 Tips om je organisatie aantrekkelijk te maken voor millennials en Generatie Z

Achtergrond

10 Tips om je organisatie aantrekkelijk te maken voor millennials en Generatie Z

Hoe zorg je ervoor dat je jouw organisatie aantrekkelijk maakt voor talent? Millennials en Generatie Z kijken naar hele andere dingen dan we traditioneel belangrijk vinden in onze organisatie. 10 tips op een rijtje om de jongste generaties op de werkvloer te behouden.

De Millennials (geboren 1980-2000) en Generatie Z (geboren 1992-2010) kijken steeds meer naar het totaalpakket in hun zoektocht naar een baan. Niet alleen het werk an sich is belangrijk, steeds vaker zijn randfactoren zoals een fijne werkplek belangrijk.

10 tips

Dus als je als organisatie het beste talent wilt aantrekken, is het geen tijdverspilling om op de hoogte te zijn van de ideale werkplek van deze jongste generaties én om te investeren in deze werkplekconcepten:

 1. Ruimtes die lijken op de universiteit kunnen jonge werknemers als het ware geruststellen. Een groot deel van hen ervaart namelijk een gevoel van ‘lost in transition’, oftewel een wat stroeve aanpassing van het studerend naar het werkend leven. Deze ruimtes zijn groot, licht en modern.
 2. Biedt faciliteiten aan. Aangezien veel jonge werknemers meer dan 40 uur of zelfs meer dan 50 uur per week werken, resteert hen steeds minder tijd voor bijvoorbeeld boodschappen. Bedrijven kunnen hierop inspelen door dergelijke faciliteiten aan te bieden. Volgens sommige experts zou het niet meer gaan om een ‘work-life-balance’, maar om een ‘work-life seamless integration’. Ter illustratie: een bedrijf in Boston dat haar hoofdvestiging grootschalig uitbreidde, bouwde bovendien een treinstation om het haar vele jonge werknemers makkelijker te maken.
 3. Zorg voor toegankelijke technologie. Hoewel jonge mensen veel gebruik maken van consumentensoftware en apps, weten ze niet automatisch hoe de bedrijfssoftware werkt. Als dit wordt vergemakkelijkt, neemt de productiviteit toe.
 4. Als het op koffie aankomt, zijn de Millennials en Generatie Z wat verwend. Gewone koffie of cappuccino voldoet eigenlijk niet meer.
 5. Het idee van open werkruimtes loopt alweer op z’n retour, vooral vanwege de geluidsoverlast. De trend is nu om diverse soorten ruimtes te creëren waar mensen kunnen overleggen, zich kunnen concentreren, kunnen bellen, enzovoorts. Een deel van de bezwaren tegen kantoortuinen kan ook ondervangen worden door speciaal meubilair.
 6. ‘Third spaces’ verwijst naar informele ruimtes waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten.
 7. Jonge werknemers hechten meer dan andere generaties aan een gezond voedselaanbod, zelfs meer dan aan een fitnessprogramma.
 8. Eigenlijk hebben alle werknemers profijt van de aanwezigheid van natuurlijk licht. Dit loopt zelf op tot 46 minuten meer slaap per nacht.
 9. Duurzaamheid is een exemplarische factor waar juist Millennials veel waarde aan hechten. Ze kijken in hoeverre een organisatie focust op people, products en purpose, en dus minder op profits. Ook Ruud Veltenaar, keynotespreker op het Facto Congres, noemde duurzaamheid (“het creëren van meerwaarde”) als voorwaarde voor bedrijven om te kunnen overleven.
 10. Aandacht voor ergonomie – zit/sta tafels, deskfietsen, enzovoorts – is erg belangrijk om jonge werknemers, die vaak de hele dag achter een scherm zitten, gezond en tevreden te houden.

Bron: Facto.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: