Stelling

Ik werk thuis toch minder productief dan op kantoor

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondZelfsturend werken kan niet zonder de ‘zachte’ kant

Achtergrond

Agile

Zelfsturend werken kan niet zonder de ‘zachte’ kant

Succesvol zelfsturend werken kan alleen als iemand de de ‘zachte’ kant van de samenwerking in goede banen leidt. Voortdurende aandacht voor groepsdynamica is onmisbaar voor succes.

Tot die conclusie komt wetenschapper Ingeborg Vandepoel in haar promotieonderzoek. Vandepoel deed ruim twee jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar zelfsturende teams en scrum bij IT-dienstverlener Centric. De centrale vraag in haar onderzoek was hoe bedrijven kunnen zorgen dat deze nieuwe manieren van werken succesvol zijn.

Agile projectmanagement

Scrum komt oorspronkelijk uit de IT-wereld en is een methodiek voor agile projectmanagement. Het draait om een multidisciplinair team dat zichzelf organiseert, waarbij de leden samen verantwoordelijk zijn voor een bruikbaar eindresultaat. De rollen, verantwoordelijkheden, hulpmiddelen, doel, frequentie en tijdsduur van de bijeenkomsten zijn vastgelegd.

Op deze manier kan het ook andere zelfsturende teams aanknopingspunten leveren. Maar het succes komt niet vanzelf.

 Groepsprocessen

Het probleem is dat de scrummaster het team begeleidt op basis van vaste scrumprocedures, maar vaak te weinig kennis heeft van groepsprocessen. Daarmee staat het team gelijk op afstand, want teams beginnen zelden succesvol. Pas wanneer alle leden hebben geleerd om sámen goede prestaties te leveren, behalen ze succes.

Hoge eisen aan ‘soft skills’

Als je relationele en interactieprocessen overlaat aan de teamleden zelf, stelt dat hoge eisen aan de onderlinge verhoudingen in het team en de ‘soft skills’ van de teamleden. De mogelijkheden voor verbetering zitten vaak in de ‘zachte kant’ van samenwerken, stelt Vandepoel. “De interactie en de onderlinge relaties tussen de teamleden, openheid, gelijkwaardigheid, willen delen van kennis en omgaan met onderlinge verschillen in mentaliteit en cultuur. Zij zijn bepalend voor het falen of succes van de samenwerking in het team en daarmee van het product dat het team levert.”

Sturen op lerend vermogen

“Als de werkprocessen en procedures rond de uitvoering van de opdracht worden overgelaten aan het zelfsturende team, moet iemand anders het verschil maken als het gaat om samenwerken, door te sturen op het lerend vermogen van het team. Dat leerproces en het daarvoor benodigde leerklimaat zijn cruciaal. Hoe zo iemand zich ook noemt: aan inzicht en vaardigheden op het begeleiden en leren van teams mag het nimmer ontbreken. Aandacht voor het vakgebied van de groepsdynamica is meer en meer noodzakelijk, zeker in de huidige tijd die zich kenmerkt door aandacht voor en nadruk op teams en zelfsturende teams”, meent Vandepoel.

(Lees het hele verhaal op PW De Gids)Download PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.