Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsWoon-werkverkeer is iets tussen werkgever en werknemer

Nieuws

Woon-werkverkeer is iets tussen werkgever en werknemer

Gisteren riepen de NS, ProRail en Rijkswaterstaat op om zoveel mogelijk vanaf huis te werken omdat ze Code Rood afgaven voor de sneeuw. Toch bepaalt uiteindelijk de baas of je toch door de sneeuw moet of niet.

Volgens de Wet Flexibel Werken moet thuiswerken in overleg met de werkgever worden afgesproken. En die kan volgens diezelfde wet in het geval van arbeidsduur en werktijd het verzoek om vanaf huis werken ‘wegens zwaarwegende belangen afwijzen’.

Arbeidsovereenkomst

Dat de instanties dan ook de oproep deden om massaal thuis te werken, verbaasde arbeidsjurist Pascal Besselink van juridische dienstverlener DAS. “Ze bemoeien zich met de invulling van de arbeidsovereenkomst”, stelt hij in De Volkskrant.

Vakbond FNV Bondgenoten stuurde gisteren dan ook een waarschuwing uit dat zomaar thuisblijven omdat het sneeuwt problemen kan opleveren met je baas. Woon-werkverkeer is iets tussen werkgever en werknemer. Kom je er niet gezamenlijk uit, dan zul je toch naar kantoor moeten komen als de baas dat zegt, Ook al is het code rood.

Gelukkig zien steeds meer werkgevers de meerwaarde in van thuiswerken, stelt Joost Ardts, schrijver van Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management in het AD. “Personeel kan niet alleen de tijd efficiënter indelen, maar de vooruitgang in technologie én achteruitgang in praktische omstandigheden dwingen daar zelfs toe.”

De mythes doorbroken

Thuiswerken neemt nog steeds toe. Een op de vijf werknemers in ons land werkt nu al minimaal één dag per week. Daarvan verricht 92 procent meer werk dan dat ze op kantoor zouden doen. Het taboe op thuiswerken lijkt wel zo’n beetje weg en de mythes doorbroken. Nee, thuiswerkers zitten niet massaal op de bank Netflix-series te kijken onder werk of werken de was stapels weg. Sterker nog, ze houden minder pauze en hebben minder werkonderbrekingen dan hun collega’s op kantoor. Ze kennen een lager ziekteverzuim. Voor bedrijven betekent thuiswerken minder personeelsverloop, minder kosten voor huisvesting.

Gistermorgen meldde de VID (Verkeersinformatiedienst) dan ook dat er inderdaad veel minder mensen op de weg waren in het noodweer. Dankzij het thuiswerken. Dat er die middag wel recordfiles waren door de sneeuw, deed daar wel weer wat afbreuk aan.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: