Stelling
Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven
Achtergrond

Overzicht over data in de cloud ontbreekt bij veel organisaties
Leuk, alles bij elkaar opslaan in de cloud, zodat je er altijd en overal bij kan. Toch blijkt het moeilijker dan het lijkt. Veel bedrijven worstelen met het beheer van hun data, die die over een groot aantal services en applicaties zijn verdeeld.
Nieuw onderzoek van Kaspersky Lab, onder andere uitgevoerd in Nederland en België, laat zien dat 35 procent van de bedrijven erkent niet zeker te weten of bepaalde data op hun eigen servers staan of op die van hun cloudproviders. Dit maakt het beveiligen en verantwoorden van data erg moeilijk, brengt de integriteit ervan in gevaar en kan tot ernstige beveiligingsproblemen en hoge kosten leiden.
Cloud computing
Cloudservices bieden bedrijven de mogelijkheid om de meest geavanceerde technologieën te gebruiken ter ondersteuning van hun dagelijkse activiteiten en hun groeiplannen, zónder het hoofd te hoeven breken over onderhoud en kosten. Het is dan ook geen verrassing dat 78 procent van de bedrijven al ten minste één Software-as-a-Service-platform (SaaS) heeft geïmplementeerd. Daarnaast is 75 procent van plan om in de toekomst meer applicaties naar de cloud te verhuizen. Als het gaat om IaaS, is bijna de helft van de grotere ondernemingen (49 procent) en 45 procent van het MKB van plan om de IT-infrastructuur en -processen uit te besteden.
Geen duidelijk plan
Met de verlokkingen van kosten- en andere besparingen is echter voor veel ondernemingen de snelheid waarmee clouddiensten ingevoerd zijn ten koste gegaan van de veiligheid, omdat er voorbij is gegaan aan databeveiligingsstrategieën. Vaak is het onduidelijk wie er nu precies verantwoordelijk is voor de beveiliging van clouddata. Ons onderzoek toont aan dat 70 procent van de bedrijven die SaaS- en cloudserviceproviders gebruiken geen duidelijk plan heeft voor de aanpak van beveiligingsincidenten die hun partners kunnen raken. Een kwart geeft toe de compliance-richtlijnen van de serviceprovider niet eens te hebben gelezen, wat suggereert dat ze ervan uitgaan dat de provider het wel oplost als er iets misgaat.
De volledige verantwoordelijkheid voor de beveiliging bij de provider leggen, kan echter een riskante strategie zijn. 42 procent van de bedrijven voelt zich niet voldoende beschermd tegen incidenten die met hun cloudserviceprovider te maken hebben, en 24 procent is het afgelopen jaar geconfronteerd met een incident dat invloed heeft gehad op de door een externe partij gehoste IT-infrastructuur.
Beveiliging
Dit gebrek aan planning en verantwoordelijkheid kan ernstige gevolgen hebben: de gemiddelde financiële impact van een beveiligingsincident in de cloud bedraagt 100 duizend dollar (zo’n 85 duizend euro) voor een MKB-onderneming en 1,2 miljoen dollar (zo’n 1 miljoen euro) voor een groter bedrijf. Als gevolg van incidenten waarbij een externe partij was betrokken, zijn vooral de volgende soorten data aangetast: hoogst gevoelige klantinformatie (ervaren door 49 procent van de MKB’s en 40 procent van de grotere ondernemingen); elementaire werknemersinformatie (35 procent van het MKB, 36 procent van grotere ondernemingen); en e-mails en interne communicatie (31 procent van het MKB, 35 procent van grotere ondernemingen).
Wildgroei in de cloud
Daarom moeten bedrijven manieren vinden om de wildgroei in de cloud onder controle te krijgen. Ieder datapakket moet optimaal worden beschermd, waar het zich ook bevindt. Om dit voor elkaar te krijgen, moet iedere afwijking binnen de cloudinfrastructuur van de onderneming worden opgespoord. Dat kan alleen worden bereikt door een combinatie van technieken als machine learning en gedragsanalyse. Dit vermogen om onbekende dreigingen te identificeren en zich ertegen te wapenen is essentieel voor de beveiliging van de cloudinfrastructuur.
Daarnaast zorgt zichtbaarheid van het cloud-ecosysteem en de cyberbeveiligingslaag ervoor dat bedrijven duidelijk in beeld hebben waar alle data zich bevinden en of de huidige beveiligingsstatus voldoet aan het beveiligingsbeleid van het bedrijf. Alleen op deze manier kan de cloud volledig in de hand worden gehouden, ongeacht de hoeveelheid en de locatie van de data.

Gerelateerde items
Meer over Achtergrond
Meer ICT
- 10 HNW Tips voor de secretaresse
- 4 Tips om beter thuis te werken dan op kantoor
- 7 Mythen over flexibel werken ontkracht
- Kantoorwerk leidt tot fysieke klachten
- ‘Overheden en bedrijven: stimuleer meer flexibel werken’
- 5 Stappen om slimmer te werken met tools
- Wat als we alleen maar op afstand zouden werken?
Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken
OHNW Congres

Balans tussen mens en technologie
Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.
Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.
Sponsored content

Verrijk je online werkplek
Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.
HNW – kies voor ontwikkeling
HNW – congres / training / masterclass
Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
Bekijk de presentaties
Dieper ingaan op HNW?
Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training
App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.