Stelling

“Mijn werkomgeving verandert, maar ik betwijfel of de huidige (werk)cultuur dan ook verandert”

> Stem nu en reageer
Gratis e-mailnieuwsbrief

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox? 

Meld u aan voor de nieuwbrief

De nieuwe OHNW special 2014

De nieuwe OHNW special 2014

Bekijk hier de gratis special

Hoe geef je leiding...

Hoe geef je leiding...

... aan al die Nieuwe Werkers

Partners

Partners
Home Nieuws Is Nederland rijp voor het Zweedse model?

Nieuws

Is Nederland rijp voor het Zweedse model?

In discussies over zelfroosteren wordt Zweden vaak genoemd als gidsland. De cultuur en omstandigheden in Nederland vragen echter om een andere benadering, stellen de auteurs van het whitepaper Participerend plannen van Paralax.

In 2020 zal Nederland er heel anders uitzien. We zullen terugkijken op een periode van toenemende vergrijzing en veranderende arbeidsverhoudingen. Maar ook zullen veel werknemers hun werktijden naar alle waarschijnlijkheid flexibel kunnen indelen.

Door deze flexibiliteit kunnen werkgevers de beschikbare arbeidstijd aanpassen aan de pieken en dalen in de vraag naar arbeid. Werknemers krijgen er meer flexibiliteit voor terug. Dat zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, omdat zij even kunnen 'terugnemen' als dat nodig is.

Vertaling naar Nederlandse situatie
Zweden geldt momenteel als gidsland op het gebied van zelfroosteren. Het wordt er al jarenlang toegepast, vaak in de ultieme vorm. Daarbij is er veel aandacht voor de medewerkertevredenheid.

Volgens de auteurs van het whitepaper is er echter behoefte aan een vertaling naar de Nederlandse situatie. Want simpelweg het Zweedse model kopiëren, is niet de oplossing. Fred Peters, Senior Business Consultant bij Paralax: 'Daarvoor verschillen de arbeidsmarkt en bedrijfscultuur in beide landen simpelweg te veel.  Zo heerst in Nederland meer een ondernemerscultuur, waarbij ambities, arbeidsproductiviteit en efficiency hoog in het vaandel staan.'

Participerend plannen is een model dat wel is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het gaat in plaats van de ultieme vorm uit van tussenstappen en tussenvormen. Daarbij wordt ook recht gedaan aan de bedrijfseconomische aspecten. Het in samenwerking met TNO en Modernworkx tot stand gekomen whitepaper gaat hier uitgebreid op in.

Download het gratis whitepaperDownload als PDF  |    Stuur door per e-mailReageer op dit artikel

Gerelateerde items

Het Nieuwe Werken invoeren

Het Nieuwe Werken invoeren

Het ontwikkelen en invoeren van een nieuwe werkstijl gaat niet vanzelf: het gaat om een ingrijpende organisatieverandering. In de Masterclass OHNW krijgt u handvatten om daadwerkelijk aan de slag te gaan. U kunt na afloop leiding geven aan de invoering van Het Nieuwe Werken. Lees meer..

Nieuwe manieren van (samen)werken

Nieuwe manieren van (samen)werken De principes van het Nieuwe Werken worden al in veel organisaties toegepast. Inmiddels is duidelijk dat het HNW meer behelst dan een mooi kantoor en uw medewerkers een laptop, smartphone en heel veel vertrouwen geven. Tijdens de training 'Leidinggeven bij nieuwe manieren van (samen)werken' worden vraagstukken behandeld en leert u hiermee om te gaan.  Meer informatie

HNW - kies voor ontwikkeling

HNW - congres / training / masterclass

Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
Bekijk de presentaties 

Dieper ingaan op HNW?
Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
Volg de training 'Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken' Bekijk de training

 

App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken. 

Download de app in iTunes

Download de app in Google play

Special Over Het Nieuwe Werken 2014

Special Over Het Nieuwe Werken 2014

De magazinespecial Over Het Nieuwe Werken 2014 is verschenen. Praktijkcases, achtergrondinformatie en tips wisselen elkaar af.

Bekijk de special hier digitaal of vraag hem gratis aan.

Over Het Nieuwe Werken op Twitter

Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.