Stelling

“Ik kan mijn werk veel efficienter doen als ik zelf kan bepalen waar en wanneer”

> Stem nu en reageer
Gratis e-mailnieuwsbrief

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox? 

Meld u aan voor de nieuwbrief

De nieuwe OHNW opleidingenshop!

De nieuwe OHNW opleidingenshop!

Neem een kijkje en Klik hier!

Hoe geef je leiding...

Hoe geef je leiding...

... aan al die Nieuwe Werkers

Partners

Partners
Home Nieuws Is Nederland rijp voor het Zweedse model?

Nieuws

Is Nederland rijp voor het Zweedse model?

In discussies over zelfroosteren wordt Zweden vaak genoemd als gidsland. De cultuur en omstandigheden in Nederland vragen echter om een andere benadering, stellen de auteurs van het whitepaper Participerend plannen van Paralax.

In 2020 zal Nederland er heel anders uitzien. We zullen terugkijken op een periode van toenemende vergrijzing en veranderende arbeidsverhoudingen. Maar ook zullen veel werknemers hun werktijden naar alle waarschijnlijkheid flexibel kunnen indelen.

Door deze flexibiliteit kunnen werkgevers de beschikbare arbeidstijd aanpassen aan de pieken en dalen in de vraag naar arbeid. Werknemers krijgen er meer flexibiliteit voor terug. Dat zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, omdat zij even kunnen 'terugnemen' als dat nodig is.

Vertaling naar Nederlandse situatie
Zweden geldt momenteel als gidsland op het gebied van zelfroosteren. Het wordt er al jarenlang toegepast, vaak in de ultieme vorm. Daarbij is er veel aandacht voor de medewerkertevredenheid.

Volgens de auteurs van het whitepaper is er echter behoefte aan een vertaling naar de Nederlandse situatie. Want simpelweg het Zweedse model kopiëren, is niet de oplossing. Fred Peters, Senior Business Consultant bij Paralax: 'Daarvoor verschillen de arbeidsmarkt en bedrijfscultuur in beide landen simpelweg te veel.  Zo heerst in Nederland meer een ondernemerscultuur, waarbij ambities, arbeidsproductiviteit en efficiency hoog in het vaandel staan.'

Participerend plannen is een model dat wel is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het gaat in plaats van de ultieme vorm uit van tussenstappen en tussenvormen. Daarbij wordt ook recht gedaan aan de bedrijfseconomische aspecten. Het in samenwerking met TNO en Modernworkx tot stand gekomen whitepaper gaat hier uitgebreid op in.

Download het gratis whitepaperDownload als PDF  |    Stuur door per e-mailReageer op dit artikel

Gerelateerde items

Leer op locatie over Het Nieuwe Werken

Leer op locatie over Het Nieuwe Werken

Het ontwikkelen en invoeren van een nieuwe werkstijl gaat niet vanzelf: nodig is een ingrijpende organisatieverandering. Tijdens de Masterclass Over Het Nieuwe Werken krijgt u, op vijf verschillende inspirerende locaties, praktische handvatten en maakt u kennis met gerealiseerde en succesvolle projecten.

start: 30 oktober 2014 te Zoetermeer
Meer informatie of inschrijven

Leidinggeven aan de Nieuwe Werkers 2014

Leidinggeven aan de Nieuwe Werkers 2014
  • - Verbinden vanuit visie
  • - Coachen op resultaten
  • - Stimuleren van kennisdelen
Tijdens deze inspirerende training leert u in één dag alles over de 3 kritische succesfactoren van leidinggeven aan Nieuwe Werkers  Meer informatie

App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken. 

Download de app in iTunes

Download de app in Google play

Special Over Het Nieuwe Werken

De magazinespecial Over Het Nieuwe Werken 2013 is verschenen. Praktijkcases, achtergrondinformatie en tips wisselen elkaar af.

Bekijk de special hier digitaal of vraag hem gratis aan.

Over Het Nieuwe Werken op Twitter

Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.