Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en managementIs Nederland rijp voor het Zweedse model?

Cultuurverandering en management

Is Nederland rijp voor het Zweedse model?

In discussies over zelfroosteren wordt Zweden vaak genoemd als gidsland. De cultuur en omstandigheden in Nederland vragen echter om een andere benadering, stellen de auteurs van het whitepaper Participerend plannen van Paralax.

In 2020 zal Nederland er heel anders uitzien. We zullen terugkijken op een periode van toenemende vergrijzing en veranderende arbeidsverhoudingen. Maar ook zullen veel werknemers hun werktijden naar alle waarschijnlijkheid flexibel kunnen indelen.

Door deze flexibiliteit kunnen werkgevers de beschikbare arbeidstijd aanpassen aan de pieken en dalen in de vraag naar arbeid. Werknemers krijgen er meer flexibiliteit voor terug. Dat zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, omdat zij even kunnen ‘terugnemen’ als dat nodig is.

Vertaling naar Nederlandse situatie
Zweden geldt momenteel als gidsland op het gebied van zelfroosteren. Het wordt er al jarenlang toegepast, vaak in de ultieme vorm. Daarbij is er veel aandacht voor de medewerkertevredenheid.

Volgens de auteurs van het whitepaper is er echter behoefte aan een vertaling naar de Nederlandse situatie. Want simpelweg het Zweedse model kopiëren, is niet de oplossing. Fred Peters, Senior Business Consultant bij Paralax: ‘Daarvoor verschillen de arbeidsmarkt en bedrijfscultuur in beide landen simpelweg te veel.  Zo heerst in Nederland meer een ondernemerscultuur, waarbij ambities, arbeidsproductiviteit en efficiency hoog in het vaandel staan.’

Participerend plannen is een model dat wel is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het gaat in plaats van de ultieme vorm uit van tussenstappen en tussenvormen. Daarbij wordt ook recht gedaan aan de bedrijfseconomische aspecten. Het in samenwerking met TNO en Modernworkx tot stand gekomen whitepaper gaat hier uitgebreid op in.

Download het gratis whitepaperDownload PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.