Stelling
Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven
Blogs

Illusies van houvast
Tijdens het congres over Het Nieuwe Werken begin december, verzorgde Wouter Hart een boeiende openingspresentatie. Het lukte hem om zonder verhullende managementtaal zijn boodschap over te brengen. En die boodschap zal bij velen lang in het hoofd zijn blijven hangen.
Hart is auteur van managementbestseller ‘Verdraaide organisaties’. In zijn boek, en dus ook in zijn lezing, legt hij uit wat er volgens hem momenteel aan de hand is in veel organisaties en waarom die zich ernstig zorgen moeten maken.
‘De systeemwereld zet alles op slot’
“Organisaties zijn doorgeslagen in systeemdenken”, betoogt Hart. “Ze houden star vast aan allerlei principes van organiseren, maar kijken veel te weinig naar de bedoeling van de organisatie. Die systeemwereld zet alles op slot. Veel organisaties creëren illusies van houvast omdat ze zijn vastgeroest in structuren die ooit zijn bedacht.”
Managementnorm
Hart lichtte zijn verhaal toe aan de hand van enkele voorbeelden. Zo sprak hij over een gemeente die met een managementnorm van 1 op 20 werkt. Maar toen aan de managers zélf werd gevraagd welke norm zij voor hun afdeling zinvol zouden achten, werd van alles geroepen variërend van 1 op 12 tot 1 op 60. “Waarom richten we de organisatie daar dan niet op in en wordt vastgehouden aan die 1 op 20?.”
Zappos
Als tweede voorbeeld noemde hij de Amerikaanse online schoenen- en kledingwinkel Zappos. Het succes van dit bedrijf heeft alles te maken met de geformuleerde waarden van de organisatie. Waarden die de medewerkers richting geven in hun functioneren. ‘Durf risico’s te nemen als daarmee een probleem opgelost kan worden’ is een van die waarden.’ Vrij vertaald: denk zelf na, en als jij vindt dat van een regel afgeweken moet worden om de klant op dat moment te helpen, dan moet je dat gewoon doen.
Het betoog van Hart zal velen hebben aangesproken, omdat de kans groot is dat ze zichzelf en hun organisatie er in herkend zullen hebben. Het is de hoogste tijd om terug naar de bedoeling te gaan, en van daaruit weer vooruit te kijken.
Waarom verlenen we die dienst op deze manier?
Ook voor veel facilitaire organisaties kan het geen kwaad af en toe stil te staan bij de vraag: waarom verlenen we die dienst op deze manier?
Is dat omdat we vooral binnen de lijntjes willen blijven of kijken we echt naar wat de klant nodig heeft en gaan we daar naar handelen?
Gerard Dessing is hoofdredacteur van Facto Magazine

Gerelateerde items
Meer Blogs
- Het einde van zittend werken?
- Thuiswerken loont: meer output en tevreden werknemers
- Wat is agile werken? 3 Belangrijke kenmerken.
- Werknemers durven zich niet ziek te melden
- 10 HNW Tips voor de secretaresse
- 4 Tips om beter thuis te werken dan op kantoor
- 7 Mythen over flexibel werken ontkracht
- Kantoorwerk leidt tot fysieke klachten
Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken
OHNW Congres

Balans tussen mens en technologie
Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.
Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.
Sponsored content

Verrijk je online werkplek
Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.
HNW – kies voor ontwikkeling
HNW – congres / training / masterclass
Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
Bekijk de presentaties
Dieper ingaan op HNW?
Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training
App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.