Stelling

Als ik veel thuiswerk heb ik het gevoel dat ik veel mis op kantoor

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersElders werken‘Huiswerken’ op kantoor in opmars, maar dan op locatie

Elders werken

StockSnap_L495ZQH5KK

‘Huiswerken’ op kantoor in opmars, maar dan op locatie

Waarom thuiswerken als je op kantoor in huiselijke omgeving én met gezelligheid van de collega’s kunt werken? Steeds meer kantoren werken aan hippe werkomgeving. Inclusief foodbar én de beste koffie. Die omgeving vindt overigens steeds vaker plaats op mobiele werklocaties.

Zo blijkt uit het onderzoek Workplace of the Future, dat onderzoeksbureau Vanson Bourne, in opdracht van Citrix deed.

‘Huiswerken’ op kantoor

Volgens dit onderzoek word ‘huiswerken’ op kantoor vandaag het nieuwe motto. Maar mobiel werken groeit nog verder. In 2020 zullen voor elke tien werknemers zes bureaus beschikbaar zijn. Nu zijn dat er nog 8,4. Mobiel werken gaat volgens dit onderzoek dan ook de komende jaren in Nederland zorgen voor een reductie van 27 procent van het aantal werkplekken op kantoren.

Dit betekent dat er een verschuiving van werkplekken gaat plaatsvinden. De vraag is echter of dit gaat leiden tot meer thuiswerken. In aanvullend onderzoek komt naar voren dat 29 procent aan van bijna tweeduizend ondervraagde IT-managers verwacht dat ze in 2020 niet meer vanuit hun traditionele kantoor zullen werken maar dat dit zich zal gaan verplaatsen naar een vorm van een thuiswerkplek (64 procent), projectlocatie (60 procent) of op locatie bij een klant of partner (50 procent).

Ook verwachten de IT-managers dat werknemers toegang zullen krijgen tot bedrijfsapplicaties en data op flexibele werklocaties zoals hotels, vliegvelden of onderweg.

Voor- en nadelen

Als belangrijkste voordeel noemen respondenten de vrijheid in het bepalen van eigen werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken. Ook het voorkomen van fileleed wordt veel genoemd.

Als grootste nadeel geven zij echter ook aan het face-to-face contact met collega’s te missen. Dit argument zal leidend worden in de keuze of je wel of niet thuis zou willen werken.

Mobiele werklocaties

Een duidelijke trend die men dan ook ziet is dat men steeds meer lijkt in te gaan zetten op deze flexibele werklocaties rondom grootstedelijke gebieden. Zo zullen steeds meer bestaande kantoren worden getransformeerd naar “spaces” en zullen bestaande wegrestaurants, en hotels, rondom snelwegen, steeds meer worden getransformeerd tot mobiele werklocaties.

Deze mobiele werklocaties worden ook steeds meer ingericht met verschillende zones zoals de lounge en social zone maar ook met bijvoorbeeld relaxplekken, kleinschalige horeca en algemene vergaderruimtes. Zelfs sport en fun faciliteiten worden een vast onderdeel van deze nieuwe voor iedereen toegankelijke werklocaties.Download PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.