Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuwsHoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Nieuws

kantoor van de toekomst

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Door Het Nieuwe Werken zijn organisaties er anders uit gaan zien. Er zijn meer flexplekken dan vaste werkplekken en niet iedereen is standaard aanwezig van 9 tot 5. Wat vinden medewerkers hiervan? En wat is de verwachting voor de toekomst?

Kantoor als thuisbasis

Organisaties functioneren anno 2017 vaak als een soort netwerk, zegt Guido Heezen, directeur van Effectory. “Vakmensen in diverse functies werken nauw met elkaar samen en brengen elk hun eigen expertise in om samen de klant goed te bedienen. Dit kan op kantoor plaatsvinden, maar ook thuis.”

Om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit, zo vervolgt Heezen, worden afspraken gemaakt over regels, kaders en kwaliteitsnormen. Maar ook wie voor welke taak verantwoordelijk is en hoe je organisatiedoelen efficiënt nastreeft.”Een kantoorgebouw wordt steeds meer een mix van ontmoetingsplekken waar overlegd kan worden, in combinatie met concentratieplekken waar ongestoord gewerkt kan worden.  Het is een thuisbasis waar medewerkers naar wens kennis kunnen uitwisselen en verbinding kunnen voelen”, aldus Heezen.

Mens in plaats van func­ti­o­na­ris

De verwachting is dat dit zo blijft. Uit recent, grootschalig medewerkersonderzoek van Effectory blijkt dat medewerkers positief tegenover een modernisering van werkplekken te staan. “Zolang de doelen en kaders waarbinnen ze werken maar duidelijk zijn. Dit zorgt er voor dat medewerkers zich niet verloren voelen”, licht Heezen toe.

Ook werkgevers staan er positief in, zolang de resultaten maar op peil blijven. “De vernieuwing draagt ook bij aan de ontwikkeling dat de medewerker van nu vooral mens wil zijn, in plaats van functionaris of schakeltje. Dit willen ze ook voelen in hun werkplek. Ze willen werk doen dat bij hen past en hebben bij voorkeur de ruimte om dit uit te voeren in hun eigen stijl. Letterlijk en figuurlijk.”

Persoonlijkheid verweven in werk

Het maakt niet uit hoe hoog de beloning is die een medewerker ontvangt, zegt Heezen. “Een extraverte persoonlijkheid vol ambitie zal nooit gemotiveerd zijn om routinematig werk zonder doorgroeimogelijkheden te doen. Een introverte persoonlijkheid kan zichzelf trainen in harde salesgesprekken, maar zal hier nooit in gaan uitblinken of zich hier gelukkig bij voelen.”

Het is daarom volgens hem  waardevol voor organisaties om werkzaamheden te matchen met de persoonlijkheid van medewerkers. En vooral: om hun de vrijheid te geven om het werk naar eigen inzicht uit te voeren. In succesvolle organisaties gebeurt dit en kunnen medewerkers hun persoonlijkheid uiten in hun taken. De ideale werkplek van de toekomst faciliteert dit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Effectory.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: